Vaslui: Educaţia, pusă în cui în şcolile din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele proaste de la admitere, Bacalaureat şi titularizare arată impasul prin care trece sistemul de învăţământ. Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui susţin că notele obţinute la cele trei examene reflectă slaba pregătire a candidaţilor.     

Profesorii cu experienţă cred că întregul sistem de învăţământ este „bolnav“. Maximilian Opaiţ, directorul Şcolii Nr. 11 din Bârlad, lucrează ca profesor de 35 de ani. Cadrul didactic este de părere că educaţia are nevoie de o reformă. „Aceste rezultate sunt un semn grav al sănătăţii sistemului. Ele sunt cauzate de modul de selecţie utilizat în prezent la admiterea în licee şi universităţi“, crede profesorul. Acesta susţine că el a dat titularizarea în 1990, deşi era de 15 ani profesor. „Faptul că la universităţile de stat nu mai există exigenţă face ca pregătirea multor candidaţi să fie îndoielnică“, mai spune Opaiţ.

„A fost un examen greu“

Pe de altă parte, aspiranţii la un post de profesor susţin că examenul de titularizare din acest an a fost mai dificil decât s-au aşteptat şi că ar renunţa oricând la sistemul de învăţământ pentru ceva mai bun. Violeta Jărlăianu este unul dintre candidaţii care au făcut contestaţie şi speră să obţină o notă peste 7.

„Riscurile sunt destul de mari pentru că nota pe care am luat-o, 6,40,  îmi permite să lucrez ca suplinitor. Dacă voi găsi altceva mai bun pe viitor, cu siguranţă voi părăsi sistemul. A fost un examen greu“, a declarat tânăra, care a candidat pentru o catedră de limbă franceză. Inspectorul general, Mihaela Cososchi, crede că notele mici de la cele trei examene sunt cauzate de lipsa de pregătire a concurenţilor. „Notele mai mici de la Bacalaureat pot fi explicate şi prin faptul că la nota finală nu se mai iau în calcul probele orale. Rezultatele reflectă cunoştinţele candidaţilor“, spune şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean.

În judeţul Vaslui 118 elevi s-au înscris anul acesta la licee, deşi nu au avut nici măcar 5 la admitere. La examenul de Bacalaureat promovabilitatea a fost mult mai scăzută decât în anii trecuţi, doar şase elevi din zece reuşind să ia notă de trecere. În ceea ce priveşte examenul de titularizare, 186 de candidaţi nu au reuşit să „împuşte“ nici măcar un 5.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite