Vaslui: Dascălii din judeţ fac planuri de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele ameninţă că vor ieşi în stradă pentru a modifica unele amendamente prevăzute în actul normativ.

Sute de posturi din învăţământ ar putea fi reduse, zeci de şcoli ar dispărea din judeţ, profesorii n-ar mai primi bani pe navetă, iar ciclurile de învăţământ vor suferi modificări importante fără să fie asigurată infrastructura necesară. Acestea sunt doar câteva din nemulţumirile profesorilor din Vaslui.

„Cum poţi schimba o lege a educaţiei fără să ai habar despre situaţia concretă din sistem? Cum poţi lua exemplul altor ţări, fără să înţelegi că ce e bun pentru ei nu îşi găseşte aplicabilitate în România?  Unii dintre cei mai buni profesori, buni specialişti, au părăsit deja sistemul în urma reducerilor salariale. Nu se poate face performanţă cu bani puţini, cum nu se poate face o lege de unii fără minte“, s-a plâns învăţătoarea Adriana Moraru.

Discuţii fără profesori
Nici sindicatele nu au rămas indiferente la noua lege şi au ameninţat că vor ieşi în stradă. „Cu noul format al legii dispare noţiunea de titular din învăţământ, ceea ce înseamnă că orice cadru didactic îşi poate pierde oricând postul. Asta e una dintre cele mai mari probleme. Din păcate, inspectoratele şcolare nu ne-au chemat şi pe noi la discutarea metodologiei de punere în aplicare, de aceea sperăm să nu fie pusă în aplicare această lege“, a spus Constantin Rupa, liderul sindicatului „Spiru Haret“, filiala Vaslui.

„Nu stăm cu mâinile în sân“
Liderul de sindicat a mai precizat că „nu vom sta cu mâinile în sân, asta e clar. Aşteptăm să vedem ce hotărâre se ia la nivel de federaţie, dar cu siguranţă vor fi proteste în stradă“. Sindicaliştii din învăţământul vasluian se tem că noua lege va lăsa profesorii care predau la ţară fără decontarea navetei, deoarece primăriile nu au bani pentru deplasarea profesorilor, decontul fiind făcut de stat, prin Direcţia Generală de Finanţe Publice Vaslui. În plus, legea actuală nu reglementează modul cum vor fi calculate sporurile de navetă.

„În lege nu există nicio reglementare pentru modul cum va fi plătită naveta. Noi am trimis o solicitare către federaţia noastră să facă demersurile necesare la Guvern pentru rezolvarea acestei situaţii“, a spus Sorin Ţiplea, liderul sindicatului Didactica Vaslui.

Ce prevederi noi aduce legea
Legea educaţiei prevede ca cei mici să meargă la şcoală de la vârsta de şase ani. De asemenea, clasa a IX-a va trece de la liceu la gimnaziu începând cu generaţia de elevi care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012. Şi Bacalaureatul se va desfăşura după reguli noi, dar abia pentru absolvenţii liceului din anul 2016. Legea Educaţiei intră în vigoare din anul şcolar 2012-2013.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite