Vaslui: „Dacă-mi zice careva ţigan, eu îl omor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rromii se declară ofensaţi de votul senatorilor de a se reveni la denumirea de „ţigani“, considerând termenul o jignire. Vasluienii de etnie rromă consideră că astfel s-ar întoarce în timp cu câteva sute de ani, când erau robi.

Atât liderii, cât şi rromii de rând se simt ofensaţi de iniţiativa legislativă a deputatului Silviu Prigoană, adoptată de comisiile Senatului, de a schimba denumirea din „rrom“ în „ţigan“.

„Deşi sunt ţigan, să mi se zică aşa mă deranjează“, afirmă Ilie Ţîru, preşedintele Partidei Romilor Vaslui. El a adăugat că „rrom“ înseamnă tot „ţigan“, dar este un termen mai modern, care nu jigneşte pe nimeni.

„«Ţigan» este un termen urât, însă «rrom» este un cuvânt modern, care schimbă mentalitatea de când suntem noi în România“, a explicat Ţîru.

„Stat separat: Ţiganiada“

La fel de revoltat este şi Limbrian, bulibaşa din Murgeni: „Ţigani am fost atunci când eram sclavi şi când eram duşi la Bug. Nu trebuie să ne întoarcem la această denumire, pentru că ar însemna că am fost sclavi atâtea sute de ani degeaba“, a spus Limbrian.

El a venit şi cu o propunere: „Dacă tot vor să ne spună ţigani, să ne facă stat separat, Ţiganiada“, a încheiat bulibaşa. Nu doar liderii se simt jigniţi de schimbarea denumirii din „rrom“ în „ţigan“.

„Eu nu mă supăr când mă mai face unul ţigan, dar când asta vine de sus, de la preşedinte, înseamnă că Băsescu a stârnit el ceva acolo – scuzaţi-mi expresia - un rahat să pută“, ne-a spus Mihai Degeratu. Tânărul este de părere că în spatele deciziei parlamentarilor se ascund alte interese.

„Când mi se spune ţigan, eu mă simt jenat“

„Vor să trimită toţi ţiganii la Bug, cum a fost dintotdeauna. Dar eu zic că ţiganii sunt mai muncitori. Muncesc mai bine ca parlamentarii. Şi dacă ar pune ţigani în Parlament, n-ar mai dormi ei aşa“, a încheiat Degeratu.

Şi Vasile Ţiţan este deranjat de această denumire. „Când mi se spune ţigan mă simt jenat. Eu am fost la muncă în străinătate, iar acolo, deşi sunt mai închis la culoare, nu mi-a spus nimeni ţigan“, a precizat Ţiţan.

Un alt membru al comunităţii rrome, Costel Lăcătuşu este mult mai vehement.  „Îmi curge prin vene sânge de ţigan, dar suntem românizaţi, mai moderni. Eu nu-s cu nimic mai diferit de altcineva, chiar dacă am altă culoare. Păi, dacă îmi zice mie cineva ţigan, îl omor!“, a ameninţat Costel Lăcătuşu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite