Vaslui: Copiii cu handicap, bravi la sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Vaslui a avut loc a treia ediţie a „Special Olympics“, concurs pentru tinerii cu nevoi speciale. Adolescenţii cu dizabilităţi au arătat că ştiu să se joace şi să alerge ca tinerii de vârsta lor. „Dacă nu voi câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea“ a fost deviza lor.

Elena Alistar (15 ani) s-a născut cu o boală gravă care i-a afectat creşterea normală. Când a venit pe lume, medicii au descoperit că fetiţa suferă de hidrocefalie internă, afecţiune cunoscută şi sub denumirea „apă în creier“. De-a lungul timpului, micuţa a suferit nenumărate intervenţii chirurgicale şi toată viaţa va trebui să fie operată periodic, deoarece creierul ei respiră cu ajutorul unui tub care-i scoate lichidul.

„Este foarte greu să creşti un astfel de copil, dar nu mă plâng. Doar că trebuie supravegheată permanent, în rest se comportă ca orice copil. Mă ajută la treburile casei, îşi face singură patul, mă ajută să facem mâncare. Nu este nicio diferenţă între ea şi ceilalţi 3 copii ai mei“, ne-a spus Mariana Alistar, mama fetiţei.


Luptă cu boala


Elena vrea să aibă o copilărie normală şi a demonstrat că poate face acest lucru. A participat, alături de alţi 40 de copii cu dizabilităţi din Vaslui, Huşi şi Negreşti la „Special Olympics“, un concurs dedicat lor care a ajuns la cea de-a treia ediţie la Vaslui în acest an. Elena a arătat că poate alerga, că poate juca baschet sau fotbal. Ba chiar a urcat şi pe podium, obţinând locul I la categoria ei de vârstă.


Organizată de cluburile „Rotary“ şi „Rotaract“, cu sprijinul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vaslui şi al reprezentanţilor „Special Olympics“ România, ediţia din acest an a avut un slogan pe care participanţii l-au rostit la fluierul de start: „Vreau să câştig! Dacă nu voi câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea“.

Competiţie cu tradiţie


Au fost îndrăzneţi şi la sfârşit s-au bucurat de premiile date de organizatori. „Mă bucur că şi la Vaslui jocurile «Special Olympics» au devenit o tradiţie. De la an la an tot mai multă lume se implică, deci multora le pasă de aceşti copii“, ne-a declarat Viorel Mocanu, reprezentantul „Special Olympics“ România.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite