Vaslui: Condiţii ca în Evul Mediu la Psihiatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La intrarea în Secţia de Boli Infecţioase-Psihiatrie Vaslui sunt grămezi cu moloz şi gunoaie
La intrarea în Secţia de Boli Infecţioase-Psihiatrie Vaslui sunt grămezi cu moloz şi gunoaie

Tavanul stă să se dărâme şi este susţinut cu o plasă de metal, iar mâncarea se aduce în găleţi vechi de ani de zile. Clădirea spitalului a fost dată în folosinţă în 1940 şi de atunci nu s-a mai făcut nicio investiţie.

 În Secţiile de Psihiatrie şi Boli Infecţioase s-ar putea turna oricând un film de epocă. Paturile sunt ruginite, nevopsite şi scârţâie ori de câte ori cei 160 de pacienţi se aşează pe ele. Ferestrele sunt de lemn, acoperite cu o vopsea mâncată de timp. Pe holuri şi în saloane domină culorile comuniste. Vopseaua este verde, iar pe pereţi varul alb de altă dată începe să se închidă la culoare.

Mâncare în găleţi vechi

„Condiţiile sunt precare. Mâncarea se aduce în găleţi vechi de ani de zile. Singurul lucru bun este căldura care nu lipseşte din saloane“, a declarat o pacientă internată în Secţia de Boli Infecţioase.

Găleţile în care se transportă ciorba sau varza pacienţilor sunt uzate şi au smalţul sărit. Pe jos este doar ciment de tip mozaic, iar în colţurile umbroase pereţii se scorojesc din cauza igrasiei şi a mucegaiului.

Peste tot domină mirosul de mâncare amestecat cu cel de medicamente. „Mai sunt saloane amenajate frumos. Am înţeles că s-a donat mobilier. Dar să ştiţi că perfuziile sunt agăţate tot în suporturi metalice, vechi, ruginite“, a spus Raluca, o fostă pacientă.

Starea jalnică în care se află cele două secţii este din cauză că nu s-a investit niciun leu în modernizare  de zeci de ani. Cel puţin trei decenii au trecut de când s-a montat un geam sau o uşă nouă. Plus că patru anexe s-au demolat din cauza gradului mare de uzură şi al pericolului că se puteau prăbuşi oricând.

În faţa acestei situaţii, reprezentanţii municipalităţii au pregătit un proiect de 14 milioane de euro pentru modernizarea spitalului, dar acesta depinde de resursele financiare pentru a acoperi lucrările. 

Vise de 14 milioane de euro

„Ideea este de a aduce acest spital, cât şi secţiile lor, la standarde acceptabile. Deocamdată se va reabilita numai pavilionul principal. Nu avem resursele necesare pentru a reabilita toate secţiile din municipiul Vaslui“, a declarat Dumitru Buzatu, vicepreşedinte CJ Vaslui.

Proiectul de reabilitare se întinde pe patru ani şi include şi achiziţionarea de echipamente medicale la standarde moderne. Conducerea CJ Vaslui speră ca abia în anul 2012 să facă rost de bani prin proiecte europene.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe vaslui@adevarul.ro

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite