Vaslui: Casele-ruine, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarii din casele dărăpănate sunt de acord să se mute dacă vor avea condiţii mai bune
Locatarii din casele dărăpănate sunt de acord să se mute dacă vor avea condiţii mai bune

Cei 16 locatari spun că acceptă doar dacă li se oferă o alternativă convenabilă. Şefii Primăriei le-au propus locuinţele sociale din zona Spitalului Judeţean.

Cele două case ale Primăriei de pe strada Călugăreni, construite cu decenii în urmă, stau să se prăbuşească. În cei câţiva zeci de metri, într-o atmosferă insalubră, se adăpstesc două familii, adică 16 persoane, bunici, copii şi nepoţi. Oamenii spun că de-a lungul timpului au mai făcut reparaţii, peticeli, în funcţie de cum şi-au permis.

Decizia şefilor oraşului le-a dat de gândit vasluienilor vizaţi de demolări. Elisabeta Perşu trăieşte împreună cu fiicele şi nepoţii ei într-o clădire de numai 50 de metri pătraţi împărţiţi în patru camere. „Locuiesc aici de 56 de ani. Am o pensie de 770 de lei, din care trăim zece oameni. Mă mut de aici doar dacă Primăria îmi oferă condiţii decente unde să locuiesc“, a spus femeia.

Obligaţi prin contract să investească în case

Imobilele cu pereţi umflaţi de umezeală dau semne de instabilitate. Lucrări serioase de consolidare nu s-au mai făcut de zeci de ani. Edilii spun că locatarii trebuiau să-şi repare şi să-şi igienizeze casele, însă acest lucru care nu s-a întâmplat.
„Prin contractul de închiriere, persoanele care locuiesc în aceste case sunt obligate să se autogospodărească. Numai că ei aşteaptă ca Primăria să le repare acoperişul sau să dea cu var. Din această cauza aceste imobile s-au deteriorat in timp“, a declarat Daniel Neacşu, viceprimarul municipiului Vaslui.

Noi locuinţe sociale

În zona centrală, infrastructura s-a dezvoltat şi au apărut clădiri moderne. Municipalitatea are în vedere modernizarea totală a zonei şi cere oamenilor să accepte noile variante. „Într-un fel e bine. Trebuie să fim într-o continuă dezvoltare şi modernizare. Ei trebuie să înţeleagă că nu mai pot locui în aceste imobile aproape dărâmate“, ne-a spus Alexandru Codru.

Edilii mai dau asigurări că cele două familii nu vor mai locui în condiţii mizere şi că se vor muta în noi locuinţe sociale, contruite în zona Spitalului Judeţean. De altfel, pentru acestea, şefii Primăriei au alocat un buget de 200.000 de lei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite