Vaslui: Carnea devine un lux înainte de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce aproape toate alimentele s-au scumpit în acest an, este rândul producătorilor de carne să majoreze preţurile. Comercianţii spun că o creştere a tarifelor este inevitabilă, în condiţiile în care materia primă s-a scumpit cu peste 50%.

După ce au scumpit până şi „mâncarea săracului“, cartofii, comercianţii pregătesc noi majorări de preţuri. Următorul produs de pe listă este carnea. Semnalul că preţul acesteia se va modifica în perioada imediat următoare a fost tras de Mihai Ardeleanu, directorul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vaslui.

S-a scumpit materia primă

„În 2010 a fost acea explozie de preţuri la produsele agricole, din cauza crizei la cereale. Dacă în 2009 preţul de recoltare era de 0,4 lei la kilogram, în câteva luni s-a dublat. Aşa că era inevitabilă o scumpire a cărnii, în condiţiile în care materia primă folosită în zootehnie s-a dublat“, a precizat Mihai Ardeleanu.

George Safir, directorul executiv al celei mai mari societăţi producătoare de carne din judeţul Vaslui, a recunoscut că va umbla la preţuri chiar înainte de Paşte.

„Este normal să scumpim şi noi, atâta timp cât furajul a crescut de la 1,1 lei la 1,6 lei pe kilogram. Porumbul e mai scump, grâul e mai scump, aşa că, vrem sau nu vrem, trebuie să majorăm şi noi preţurile. Noi nu am mai modificat tariful de anul trecut, deşi atunci a fost perioada când  materia primă s-a scumpit“, ne-a declarat George Safir.

„Suntem legaţi de mâini“

„Vă daţi seama că majorăm şi noi preţurile dacă marii producători fac acelaşi lucru. Din păcate, e în dezavantajul nostru, dar nu avem ce face. Suntem legaţi de mâini“, a confirmat şi Maria Vrabie, comerciant de produse din carne în Piaţa Traian.

Vasluienii prevăd deja că anul acesta le va lipsi de pe masă mielul de Paşte. „În piaţă ar trebui să existe mai mulţi producători şi nu aşa de mulţi comercianţi. E normal ca aceştia din urmă să mărească şi ei preţurile dacă producătorul vinde mai scump“, ne-a spus Ioan Rusu, contabil.

„Nu e bine deloc. Comercianţii spun că s-au scumpit carburanţii şi că trebuie să pună şi ei ceva la preţ. Şi aşa, unele magazine au scumpit carnea deja şi, dacă se va scumpi şi mai tare, voi mânca doar cartofi şi fasole“, ne-a declarat Ana Vieru, pensionară de 56 de ani.

Preţuri la raft
- Pulpe de pui - 10,20 lei
- Piept pui dezosat - 18 lei
- Piept pui cu os - 13 lei
- Pulpe dezosate - 15 lei
- Aripi de pui - 11 lei
- Carne de vită pentru friptură - 23 de lei
- Pulpă de porc - 16 lei
- Pulpă berbec - 22 de lei
- Pulpă viţel- 21 de lei

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite