Vaslui: Bogdan Jora - Profesorul pasionat de toate sporturile (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălul de educaţie fizică activează în prezent la două unităţi de învăţământ din Bârlad şi îi antrenează pe copii la tenis de masă şi handbal.

Bogdan Jora povesteşte că i-a plăcut să facă sport de când era mic copil. După ce a trecut de partea cealaltă a catedrei, nu s-a oprit la a preda un singur sport, ci a încercat să experimenteze din cât mai multe. A început cu gimnastica, în urmă cu 12 ani, când a fost repartizat la Şcoala nr. 9 din Bârlad. În paralel, profesorul Bogdan Jora preda educaţia fizică şi elevilor de la Şcoala de Muzică din localitate. În scurt timp, au început să apară şi primele rezutate din partea copiilor antrenaţi de el.

A început cu gimnastica şi visează la ore de înot
În anul 2000, pe când gimnasta bârlădeană Andreea Răducan strălucea la Olimpiada de la Sidney, două dintre elevele sale au ocupat primele trepte ale podiumului la un concurs naţional de gimnastică. „Atunci, am reuşit să obţinem o clasare foarte bună şi pe echipe. Am terminat pe locul patru, în condiţiile în care concurenţa era foarte mare“, îşi aduce aminte Bogdan Jora. În acelaşi timp,  profesorul s-a ocupat de tenis de masă,  sport pe care îl practică şi în prezent şi care i-a adus satisfacţii mai tot timpul. An de an are elevi care se califică în fazele zonale sau naţionale.

Cea mai mare performanţă este medalia de aur obţinută de o elevă de-a sa în 2006 la un concurs naţional. „Şi la fotbal am avut mai multe calificări la fazele judeţene pentru elevi. De asemenea, în 2004, am avut o calificare la un festival internaţional de fotbal pentru copiii de 11 şi 12 ani“, mărturiseşte dascălul.

„Copiii trebuie să facă mai multă mişcare“
Pe lângă tenis de masă, profesorul de educaţie fizică mai predă elevilor şi handbalul. Chiar dacă a intrat în contact cu foarte multe sporturi, mărturiseşte că şi-ar mai fi dorit să predea încă unul: înotul. „De mic mi-a plăcut să fac acest sport şi mi-aş fi dorit să-l şi predau. Din păcate, la noi, în Bârlad, nu prea ai unde să practici înotul”, mai spune Bogdan Jora.

O mare dezamăgire pentru acesta este că mulţi părinţi nu-şi mai îndeamnă copiii să facă sport. „Mulţi spun că din cauza Internetului şi a calculatorului, copiii din ziua de azi nu mai fac sport. Este adevărat, însă cred că dacă şi înainte, când eram eu mic, de exemplu, ar fi fost aceleaşi condiţii, s-ar fi întâmplat la fel. Este important pentru părinţi să conştientizeze că sportul ajută la dezvoltarea copiilor lor“, a spus în final profesorul.

Profil
Născut. 10 septembrie 1974, în Bârlad.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea „Al. I Cuza“ din Iaşi.
Familie. Este  căsătorit şi are o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri
Este important pentru un copil să facă sport?
Pentru a se dezvolta armonios, este foarte important pentru un copil să facă mişcare. Nu contează ce sport face pentru că oricare ajută la dezvoltarea musculaturii. La maturitate, intervine creşterea în greutate şi e mai greu de recuperat atunci.
Tenisul de masă, de exemplu, la ce ajută în dezvoltarea copiilor?
Acest sport ajută foarte mult la dezvoltarea vitezei, în special a celei de reacţie. Pentru performanţă în tenis de masă este foarte important şi talentul. Sigur, fără muncă, nu poţi ajunge acolo unde îţi doreşti.

Ce-i place
Profesorului de sport îi place să-şi petreacă timpul  liber împreună cu familia sa. „Ador să mă joc cu fetiţa mea, sunt un familist înrăit“, mărturiseşte Bogdan Jora.

Ce nu-i place
Politica nu este deloc pe placul dascălului. „Nu suport să îi văd (n.r. pe politicieni) la televizor când ştiu că, de fapt, totul este de faţadă“, a spus profesorul.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite