Vaslui: Bebeluşii, vaccinaţi împotriva tuberculozei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mămicile din Vaslui pot răsufla uşurate. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a primit 23.600 doze de vaccin împotriva tuberculozei.

„Vom trimite necesarul de doze către medicii de familie, aceştia urmând să îi progameze pe toţi bebeluşii născuţi în perioada martie-iunie, care au rămas neimunizaţi“, a spus Mihaela Vlada, purtătorul de cuvânt al DSP.

Din cauza lipsei vaccinurilor, timp de peste patru luni, aproximativ 2.000 de bebeluşi n-au fost imunizaţi împotriva tuberculozei. Vaccinul se administrează micuţilor imediat după naştere, dar poate fi administrat şi mai târziu, dar nu după 90 de zile. Dacă termenul este depăşit, atunci vaccinul se poate face până la vârsta de 10 luni, dar cu testare prelabilă. Mihaela Vlada spune că cele 23.600 doze de vaccin vor ajunge până la sfârşitul acestui an fără probleme, însă atrage atenţia că este foarte important ca mămicile să respecte programările făcute de medicii de familie.

Fără risipă

„O fiolă conţine 10 sau 20 de doze de vaccin. Odată desfăcută fiola, serul nu mai poate fi conservat. Dacă părinţii nu se prezintă la programările stabilite, trebuie să aruncăm dozele din fiolele începute“, a explicat Vlada.

Tot pentru a fi evitate pierderile, medicii care au înscrişi pe liste puţini copii nu primesc vaccinuri, bebeluşii fiind direcţionaţi către alte cabinete.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite