Vaslui: Bătrânii primesc loc la azil prin loteria morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrele de asistenţă socială sunt supra-aglomerate, iar locuri libere se fac doar dacă unul dintre ocupanţi e înmormântat. Sărăcia şi nevoia unui trai decent au făcut ca tot mai mulţi vasluieni de vârsta a treia să apeleze la sistemul de protecţie socială.

În prezent, gradul de ocupare a celor două centre pentru bătrâni din judeţ, cel din Huşi şi cel din Giurcani, este de peste 130%, iar pe listele de aşteptare mai sunt înscrise aproape 60 de persoane.


„Avem 96 de beneficiari la Huşi şi alţi 39 la Giurcani. Asta, în condiţiile în care capacitatea maximă a celor două centre este de 90 de locuri la Huşi şi 30 de locuri la Giurcani“, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui.


Pe lângă sărăcie, o altă cauză care a dus la accentuarea acestui fenomen este indiferenţa sau neputinţa copiilor de a-şi ajuta părinţii. „Numai în acest an am primit şapte cereri de la familii care vor să muncească în străinătate şi care nu au cu cine să îşi lase părinţii. Ei se plâng că, deşi au angajat îngrijitori la domiciliu, aceştia şi-au bătut joc de bătrâni şi acum apelează la noi“, a declarat Irinel Stativă, directorul adjunct al DGASPC Vaslui. Din păcate, cei care se află pe lista de aşteptare nu pot primi adăpost decât dacă moare vreunul dintre actualii ocupanţi.


„Ar fi nevoie de încă două, trei centre“


„Situaţia este cu atât mai dramatică, cu cât aici nu se poate pune problema că vor fi eliberate locuri prin reintegrarea vârstnicilor în familii. Cei care vin aici nu mai pleacă decât pe cale naturală, atunci când mor. Listele de aşteptare sunt destul de lungi, dar nu mai putem primi pe nimeni. Ar mai fi nevoie de cel puţin două sau trei centre“, a  adăugat Irinel Stativă. Singurul cămin de bătrâni în construcţie se află la Bârlad, însă nimeni nu poate spune când va fi terminat şi asta din cauza unui scandal apărut între Primăria şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor  (CARP). Mărul discordiei dintre cele două instituţii este un protocol de colaborare semnat în urmă cu opt ani, prin care ambele părţi s-au înţeles să contruiască un azil în care să-şi ducă bătrâneţile 82 de persoane.


Potrivit unei plângeri trimise la Prefectura Vaslui, CARP şi Primăria Bârlad, cu ajutor de la Ministerul Muncii, trebuiau să contribuie financiar pentru realizarea acelui obiectiv, însă autorităţile locale nu au respectat protocolul, iar căminul a rămas pe hârtie.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite