Vaslui: BCR, prima bancă din ţară pichetată din cauza comisionului de risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 30 de angajaţi ai Penitenciarului din Vaslui, cărora li s-au alăturat şi oameni simpli, au protestat, în această după-amiază, în faţa sucursalei Vaslui a Băncii Comerciale Române (BCR) din cauza comisionului de risc.

Interpretarea băncilor a Ordonanţei de Urgenţă 50/2010, care priveşte eliminarea comisionului de risc din contractele încheiate cu cei care au făcut împrumuturi, a dat naştere primului conflict între o unitate bancară şi clienţi. La iniţiativa angajaţilor de la Penitenciarul din Vaslui, mai mulţi clienţi ai BCR-ului, au protestat timp de o oră în faţa sucursalei din municipiul reşedinţă de judeţ.

Oamenii s-au plâns că banca, prin actul adiţional  ataşat contractului,  nu au scos comisionul de risc, aşa cum prevede legea, incluzând acest bir în comisionul de administrare a creditului. „Eu am o rată de 330 de euro pe care o plătesc la valoarea asta de luni bune. Conform noii ordonanţe ar fi trebuit să plătesc mai puţin, logic, deoarece comisionul de risc ar fi trebuit să dispară. Numai că la BCR acest comision nu a dispărut, ci a fost inclus în comisionul de administrare a contului, iar acest comision era mai mic cu aproape 30 de europână în luna iunie. Ceea ce face această bancă se numeşte cămătărie", s-a plâns Cristi Scutaru, unul dintre nemulţumiţi.

CJPC, sufocat de plângeri din cauza comisionului de risc

O altă metodă aleasă de vasluieni pentru a-şi recupera banii plătiţi ilegal către bănci din cauza comisionului de risc a reprezentat-o sesizarea către Protecţia Consumatorilor. Numai în luna septembrie, numărul celor care s-au plâns Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor(CJPC) Vaslui s-a dublat faţă de lunile iulie şi august.

„În luna septembrie, am înregistrat 64 de sesizări legate de OUG 50/2010, faţă de doar 3 în luna iulie şi altele 28 din august. Cele mai multe dintre ele s-au dovedit a fi întemeiate, motiv pentru care, unităţile bancare care nu au restituit banii opriţi ilegal din cauza comisionului de risc, au fost amendate. Valoarea amenzilor aplicate până la această dată se ridică la suma de 252.000 de lei", ne-a declarat Dan Liviu Cain, şeful CJPC Vaslui.

Citiţi în ediţia tipărită de mâine a "Adevărului de Seară" care a fost replica celor de la BCR.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite