Vaslui: Avere de 1 milion de lei din alocaţii de copii neîncasate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii provin de la 11.000 de părinţi cu minori care nu şi-au ridicat drepturile de la stat în ultimii trei ani. Familiile au plecat fie în străinătate, fie în alt judeţ, fie s-au mutat şi n-au anunţat noua adresă unde pot fi trimişi banii. După trei ani, banii se prescriu.

Într-un judeţ considerat cel mai sărac din ţară, în ultimii trei ani, peste 11.000 de familii cu minori au lăsat de izbelişte banii veniţi de la stat pentru copii.

„Numai în luna iunie, dintre cele 66.974 de mandate expediate, 400 au fost returnate. Asta doar pe alocaţiile pentru copii, în valoare de 42 de lei“, a spus Mitriţa Nechita, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene de Protecţie Socială (AJPS) Vaslui. Motivele pentru care părinţii n-au ridicat alocaţiile sunt diverse.

„Oamenii îşi schimbă domiciliul şi nu anunţă“

„Oamenii fie nu sunt găsiţi la domiciliu de către poştaşi, fie îşi schimbă domiciliul şi uită să ne comunice acest lucru. În trecut mai făceam şi informări la primării şi astfel reuşeam să-i determinăm pe beneficiari să vină să-şi ridice alocaţiile“, a adăugat Mitriţa Nechita.

O altă categorie este constituită din vasluienii care s-au mutat în alt judeţ şi n-au comunicat noua adresă  pentru a fi trimisă alocaţia copiilor. „M-am mutat din Vaslui în comuna Calafindeşti, Suceava, după soţul meu. El este originar din această zonă şi, pentru că în ultimul an ne descurcam din ce în ce mai greu cu banii, am luat decizia de a ne muta de la oraş la ţară. Birocraţia existentă în această ţară au dus la întârzierea transferului de bani, cuveniţi pentru alocaţia fetiţei noastre. N-am luat banii de trei luni“, a spus Mioara Panaite, casnică. 

Alţi părinţi au plecat în străinătate, şi-au luat şi copiii şi n-au mandatat pe nimeni să ia banii în lipsa lor. Din punct de vedere legal, dacă o persoană nu-şi revendică timp de trei luni consecutive mandatul, atunci alocaţia este suspendată de la plată de către Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale.

„Plătim comison de 1,3%“

 „Noi avem de achitat la Poştă un comision de 1,3%  din valoarea totală a mandatului. Din acest motiv, în momentul în care o alocaţie nu este revendicată timp de trei luni, mandatele poştale pentru aceste alocaţii sunt suspendate“, a menţionat directorul AJPS Vaslui.

În plus, după trei ani, alocaţiile neridicate se prescriu şi se întorc la stat. În luna mai, 250 de familii au rămas fără alocaţii deoarece în ultimii trei ani nu s-au arătat interesate să-şi revendice sumele cuvenite. Valoarea alocaţiilor neridicate este de 1 milion de lei.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite