Vaslui: Avarii după avarii la conductele de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explozia principalei conducte care alimentează cu apă Vasluiul, veche de peste 50 de ani, a lăsat ieri „pe uscat“ peste 70.000 de vasluieni.

Avariile la conductele de apă din municipiul Vaslui dau mari bătăi de cap celor de la Primărie, dar mai ales locuitorilor oraşului. De la începutul acestui an, magistrala care alimentează blocurile şi instituţiile vasluiene cu apă s-a spart de trei ori şi asta din cauză că are o vârstă de peste 50 de ani.

„Avaria s-a produs ieri dimineaţă, la ora 4.00. Am fost nevoiţi să sistăm apa în tot oraşul ca să putem remedia defecţiunea. Din păcate, indiferent ce facem, ţevile cedează frecvent din cauză ca reţeaua este veche. Singura soluţie ar fi înlocuirea cu una nouă“, ne-a declarat Dorin Bălănescu, directorul SC Aquavas SA Vaslui.

Peticeli cu bani puţini

Ca de fiecare dată, oamenii au fost nevoiţi să-şi cumpere apă din magazine sau să apeleze la fântânile din afara oraşului pentru a se spăla pe ochi. „Eu mi-am adus apă de la o soră de-a mea care locuieşte la casă. Nu înţeleg ce se întâmplă cu aceste conducte. Şi la începutul anului s-a mai spart o dată în acelaşi loc. Dacă sunt vechi şi nu mai rezistă, de ce nu le înlocuiesc?“, s-a întrebat Petrică Bădoi, un vasluian de 54 de ani.

Cu toate că Primăria a întocmit un proiect de modernizare a reţelei de apă a oraşului, care a fost aprobat încă de anul trecut, banii n-au mai apărut. „Există un proiect în valoare de 37 de milioane de euro de modernizare, reabilitare şi extindere a reţelei de apă a oraşului, care ar fi trebuit să fie finalizat în 2011. Ministerul Mediului, care trebuie să suporte finanţarea, nu ne-a dat decât vreo 600.000 de euro, iar cu banii ăştia nu am putut face decât nişte peticeli, ca şi acum“, a spus Daniel Neacşu, viceprimarul oraşului.

Speră că n-o să se repete

Din păcate, astfel de defecţiuni îi pun în dificultate şi pe medicii şi pacienţii din spitale, care depind de rezervele de apă. Dacă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Vaslui există o rezervă de apă care ajunge, cu sacrificii, 24 de ore, nu acelaşi lucru se poate spune despre Spitalul de Boli Infecţioase.

„Noi avem un rezervor de apă de 320 de metri cubi, care ar ajunge 24 de ore dacă folosim apa cu măsură. Singura problemă majoră e la Spitalul 2, la Secţiile Psihiatrie şi Boli Infecţioase, unde am decis să transportăm apă în butoaie“, a precizat dr. Carmen Rotaru, purtător de cuvânt al SJU Vaslui.

Chiar dacă au soluţii temporare în cazul unei noi avarii, reprezentanţii spitalelor speră ca situaţia de ieri să nu se repete prea curând, deşi peticelile Primăriei au un termen de valabilitate scăzut. „Nu ne dorim să se mai întâmple aşa ceva. Nu ştiu ce vom face“, a adăugat Carmen Rotaru.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite