Vaslui: Antonia Niţă: „Vrem mai mult(i) (la) teatru“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub acest generic, adolescenta a creat un blog unde îi invită pe bârlădeni să meargă la teatru şi spune că i-ar plăcea să urmeze o carieră în acest domeniu.

În timp ce alte fete de vârsta sa sunt preocupate doar de cluburi şi ieşiri în oraş, Antonia nu pierde aproape niciun eveniment cultural din Bârlad. Adolescenta a făcut, împreună cu două prietene, un blog intitulat „Vrem mai mult(i) (la) teatru“.
„Eram trei fete care învăţam la acelaşi liceu şi cărora ne plăcea foarte mult să mergem la teatru. Ideea cu acest blog ne-a venit anul trecut. Am văzut că foarte multă lume preferă să vadă altceva decât o piesă de teatru, dar şi că foarte mulţi dintre cei care veneau la spectacole aveau un comportament inadecvat“, ne-a spus Antonia.

A scris recenzii pentru cărţi
Antonia şi colegele sale mergeau la fiecare piesă de teatru şi scriau de fiecare dată recenzii despre modul în care era pusă în scenă piesa. „Acum scriem ceva mai rar, pentru că nu mai avem timp. Cert e că cei de la teatru au fost încântaţi de ideea noastră. Făceam şi sondaje. Mergem pe stradă şi întrebam oamenii de ce vin sau nu vin la teatru, ce piese ar vrea să vadă sau ce părere au ei despre activitatea actorilor bârlădeni“, a  adăugat adolescenta.

Recenziile scrise de Antonia i-au impresionat pe reprezentanţii unor site-uri care comercializau cărţi pentru copii şi jocuri educative. O bună bucată de vreme a colaborat cu aceste site-uri. „Primeam cărţile despre care trebuia să scriu şi eu făceam o recenzie despre ele“, declară tânăra.

Antonia povesteşte că s-a îndrăgostit de arta Thaliei de când era mică. „În grădiniţă am jucat în câteva piese de teatru pentru copii. Pe atunci mă ajuta bunicul, care a fost actor. Cel mai tare am fost impresionată în clasa a III-a, atunci când am văzut piesa «Ivona, Principesa Burgundiei»“, ne-a mai spus eleva.

Face parte din trupa liceului
Antonia este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad şi face parte şi din trupa de teatru a liceului. „Am un caiet cu autografe ale actorilor de la Bârlad, dar şi din alte oraşe. Mi-am lipit pe foi chiar şi biletele de la piesele de teatru la care am fost sau citate din anumite piese. Mi-ar plăcea să merg la o facultate din acest domeniu, însă sunt conştientă că sunt multe dezavantaje şi nu ştiu dacă o să pot să-mi îndeplinesc visul“, a încheiat Antonia Niţă.

Profil
Născută. 8 iulie 1994, la Bârlad.
Studii. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad.
Familie. Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Care este actorul tău preferat?
E greu de nominalizat numai un singur actor. Cred că fiecare are o piesă în care face un rol foarte bun, aşa că mi s-ar părea nedrept să enumăr numai unul. Din Bârlad, îi admir foarte mult pe Marcel Anghel şi Simon Salcă, iar dintre actriţe pe Lily Popa Alexiu şi Petronela Ene. Din cinematografia internaţională îmi plac Johnny Depp şi Natalie Portman. 
Care sunt tipurile de piese care îţi plac?
Prefer dramele şi tragediile. Tind să apreciez mai mult munca actorului şi impactul piesei. Şi tragediile sau dramele au un impact mult mai mare asupra publicului decât alte categorii de piese. Îţi pui mult mai multe întrebări după terminarea spectacolului.

ce-i place
ll „Îmi place să mă implic în diferite proiecte de voluntariat. Destul de mult timp petrec uitându-mă la filme, ascultând muzică sau dansând“, ne-a mărturisit Antonia.

ce nu-i place
ll Tânăra este dezamăgită de interesul scăzut al populaţiei pentru tot ceea ce înseamnă cultură. „E păcat că mulţi merg la teatru, însă nu se comporta aşa cum ar trebui. E o lipsă de respect faţă de actori“, crede adolescenta.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite