Vaslui: Albiţa, locul preferat al contrabandiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin acest punct estic de frontieră intrau 10% din ţigările moldoveneşti care se vindeau pe piaţa neagră din România. Anul trecut, deşi au fost confiscate peste un milion de pachete cu tutun, ţigările se vindeau peste tot în oraşele vasluiene. După arestările de la Vamă, comerţul ilegal a dispărut. 

ontrabanda cu ţigări în cea mai mare vamă de pe graniţa de est a Uniunii Europene a explodat anul trecut. Potrivit cifrelor avansate de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui, în 2010 au fost găsite şi confiscate de trei ori mai multe ţigări decât în 2009.

Aproape un milion de pachete cu tutun de contrabandă au fost găsite în urma controalelor vamale din Albiţa. „Anul trecut au fost descoperite şi confiscate 938.737 de pachete de ţigări“, a precizat Irina Mirică Gheucă, ofiţerul de presă al IJPF Vaslui. 

Puncte „fierbinţi“ la graniţa de est a României

Potrivit unui studiu realizat de o companie românească, Republica Moldova este principalul furnizor de ţigări de contrabandă.

Cele mai „fierbinţi“ puncte vamale prin care se înregistrează marile cazuri de contrabandă cu ţigări spre România sunt Albiţa, Galaţi-Giurgiuleşti şi Sculeni. Ţigările provin din Republica Moldova şi Ucraina. Bilanţul IGPF arată că, anul trecut, au fost confiscate la nivel naţional 9.121.023 de pachete ţigări, din care 10% au fost descoperite de poliţiştii şi vameşii vasluieni.

Cea mai mare parte a ţigărilor de contrabandă care ajung pe teritoriul României sunt vândute în mediul rural. „Aproximativ 80% din comerţul ilegal de ţigări este organizat în mediul rural. Toată această marfă de contrabandă a intrat clandestin în judeţ prin vămile de pe graniţa de Est“, a punctat Vasile Langa, şeful Gărzii Financiare (GF) Vaslui.
Acesta a mai precizat că şi comisarii GF au confiscat din pieţe, anul trecut,   peste 1.000.000 de ţigarete de contrabandă.

„Plătim viciul scump“

Cele mai căutate ţigări pe piaţa neagră sunt şi cele mai ieftine, respectiv Plugarul, MT, Doina, L&M, Winston sau Pall Mall. În ciuda statisticilor, potrivit cărora s-au confiscat în judeţul Vaslui un milion de pachete, comerţul negru cu ţigări era prezent la tot pasul.

După arestările de săptămâna trecută, când 32 de poliţişti de frontieră au ajuns la puşcărie, contrabandiştii din pieţe au dispărut. „E greu de când nu mai cumpăr Winston ieftin de la piaţă. N-avem bani şi plătim scump viciul la magazin“, a spus Costel M., sudor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite