Vaslui: Absolvenţii caută joburi în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locurile de muncă oferite persoanelor care au terminat o facultate sunt ca şi inexistente în judeţul nostru. Puţinele joburi care apar pentru cei cu studii superioare necesită minimum doi ani de experienţă. Majoritatea celor care tocmai au ieşit de pe băncile facultăţilor nu o au.

Peste 90% din joburile oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vaslui se adresează celor care au terminat liceul sau şcoala profesională. Astfel se face că foarte mulţi absolvenţi de facultate sunt nevoiţi fie să stea acasă, fie să accepte joburi cu mult sub nivelul lor de pregătire.


Tibi Alexa este unul dintre sutele de tineri vasluieni care au terminat facultatea anul acesta şi se află în căutarea unui loc de muncă. Tânărul a terminat specializarea Finanţe-Bănci la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi şi speră ca în scurt timp să găsească ceva de muncă pentru pregătirea sa. Încercările au fost fără sorţi de izbândă până acum.


Vor să plece în străinătate


Oferta slabă de joburi din judeţ îi determină pe absolvenţii vasluieni să se îndrepte către oraşe mai mari sau spre alte ţări.
„E frustrant să cheltuieşti zeci de milioane pentru a termina o facultate şi după aia să nu îţi găseşti un loc de muncă. Am prieteni cu facultate care stau şi de un an acasă. O să încerc să-mi găsesc ceva pentru specializarea mea în străinătate“, ne-a spus Tibi Alexa. Absolventul spune că situaţia sa nu este singulară. „Cei mai mulţi dintre foştii mei colegi de facultate se află în această situaţie“, ne-a spus tânărul.


Se îndreaptă către şomaj


De luna aceasta, foarte mulţi absolvenţi de facultate au ales să-şi depună dosarele pentru şomaj. „Nu avem încă o cifră în acest sens deoarece centralizarea se face la sfârşitul lunii“, a spus Daniela Cîmpianu, şef Serviciu Programe de Ocupare din cadrul AJOFM.


Pentru săptămâna în curs, de exemplu, AJOFM Vaslui oferă şomerilor un număr de 229 de locuri de muncă. Doar 12 dintre acestea se adresează persoanelor cu studii superioare.


Aceeaşi diferenţă se păstrează în fiecare săptămână. „Sunt unele locuri de muncă, implicit pentru persoane cu studii superioare, care nu s-au ocupat de mai multe săptămâni“, a încheiat Daniela Cîmpianu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite