Vaslui: A obţinut bronzul mondial la Astronomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Mărgărint, absolvent al Colegiului „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad, s-a clasat al treilea din lume la Beijing. Pentru a atinge această performanţă şi să treacă cu bine de examenul de Bacalaureat din vară, tânărul a făcut numeroase nopţi albe.

Cu rezultate notabile atât pe plan naţional, cât şi internaţional, Vlad Mărgărint a ieşit în evidenţă la ultima sa participare la un concurs de amploare.

Tânărul bârlădean, alături de alţi patru colegi din ţară, a reuşit să claseze România pe locul II în lume şi pe primul loc în Europa la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, care a avut loc la Beijing (China), în perioada 12-21 septembrie.

„Am avut multe nopţi nedormite“

Vlad a obţinut la concurs medalia de bronz, după ce, tot în acest an, a mai luat argintul la acelaşi concurs desfăşurat la Teheran.

„A fost destul de greu, ţinând cont că am mai participat la Olimpiadă şi în primăvară şi trebuia să dau examenul de Bacalaureat. Am avut multe nopţi nedormite, care au însemnat ore de pregătire şi meditaţie. Am vrut să-mi demonstrez mie, în primul rând, că ştiinţele exacte nu sunt o necunoscută pentru mine“, ne-a dezvăluit olimpicul. Delegaţia României era cât pe ce să nu participe la acest concurs deoarece Ministerul Educaţiei, Tineretului, Cercetării şi Sportului (METCS) a întârziat cu formalităţile de înscriere la olimpiadă. A fost nevoie de intervenţia ambasadorului Chinei la Bucureşti pentru ca foştii elevi să nu rateze şansa de a reprezenta România la concurs.

Doi ambasadori i-au trimis pe olimpici în China

„Din păcate, plecarea la ediţia din acest an a olimpiadei a fost sub semnul întrebării deoarece MECTS a întârziat cu actele. Deşi termenul limită a fost 31 iulie 2010, selecţia lotului olimpic s-a realizat abia la sfârşitul lunii august. Iniţial, organizatorii au refuzat înscrierea târzie a olimpicilor români“, a povestit Ioan Adam, unul din profesorii care l-au pregătit pe Vlad. Încurcătura a fost rezolvată cu sprijinul ambasadorului Finlandei şi ambasadorului Chinei la Bucureşti care au intervenit la organizatori.

„Închipuiţi-vă ce impresie şi-au făcut cei doi ambasadori, precum şi organizatorii acestei manifestări internaţionale“, ne-a spus Ioan Adam, unul din profesorii care l-au pregătit pe Vlad.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite