Vaslui: 35 de ani de istorie, la Muzeul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare“ din Vaslui va avea loc cea de-a XXXIII-a ediţie a Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice „Acta Moldaviae Meridionalis“.

Această manifestare cultural-ştiinţifică de tradiţie a Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare“ Vaslui este dedicată împlinirii a 35 de ani de la deschiderea Expoziţiei de bază şi a celei de cercetare arheologică a instituţiei, a 535 de ani de la victoria lui Ştefan cel Mare de la Podul Înalt, împotriva turcilor, a 410 ani de la prima unire politică a tuturor românilor sub conducerea lui Mihai Viteazul, a 190 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza, a 160 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu şi, nu în ultimul rând, Zilei Naţionale a României.

Expoziţie de arheologie

„Cunoscând sensibilitatea şi preocupările vasluiene pe tărâmul educaţiei, ştiinţei şi culturii româneşti, am fi înnobilaţi de prezenţa publicului larg, pe care îl invităm cu drag la următoarele activităţi cultural-ştiinţifice şi artistice propuse în cadrul acestei importante sesiuni muzeale“, a declarat Ioan Mancaş, directorul Muzeului Judeţean Vaslui.

Sesiunea a debutat astăzi, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, cu o serie de comunicări ştiinţifice susţinute de academicianul Alexandru Zub, prof. univ. dr. Mircea Babeş, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu şi actorul Dan Puric.

Cei care au lipsit  de la eveniment astăzi, vor avea ocazia să participe la  acţiunile programate mâine,  în cadrul Secţiei de arheologie, istorie veche şi istorie medievală, în cea de istorie modernă şi contemporană, dar şi în cadrul Secţiei de istoria culturii, muzeologie şi personalităţi. Comunicările vor fi susţinute de arheologi, istorici, muzeografi şi cercetători, atât din ţară, cât şi de peste hotare.

35 de ani de arheologie vasluiană

De asemenea, astăzi şi mâine puteţi admira expoziţiile „35 de ani de arheologie vasluiană“ şi „Destine (1944-1959)“. „Expoziţia prezintă patru şantiere arheologice, Dumeşti - Între Pâraie, Buneşti - Dealul Bobului, Poieneşti - Dealul Măgura / Teilor şi Vaslui - Curţile Domneşti, în a căror cercetare Muzeul Judeţean a avut o contribuţie importantă şi în cadrul căreia vor fi expuse obiecte reprezentative pentru aceste situri: de la ceramică pictată, de tip Cucuteni, până la tezaure cu podoabe de bronz şi argint de la Buneşti sau unelte şi arme, ceramică de uz casnic de la Curţile Domneşti Vaslui“, a spus muzeograful Laurenţiu Chiriac.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite