Vaslui: 1.700 de liceeni au legat Bac-ul de gard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii cred că absenţele sunt din cauza faptului că se vor lua măsuri sporite de supraveghere, spre disperarea celor care aveau de gând să copieze.

Finalizarea perioadei de înscriere pentru susţinerea examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2011 le-a adus o surpriză neplăcută şefilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui.
Lipsesc de la numărătoare peste 1.700 de absolvenţi, atât din promoţia curentă, cât şi din cele anterioare. „Ne aşeptam să se fi înscris 3.880 de absolvenţi din seria curentă şi alţi 1.600 din promoţiile anterioare. S-au înscris doar 3.776 candidaţi, deci mai puţin decât cei care termină în acest an studiile liceale“, a declarat Mihaela Cososchi, inspector şcolar general.

Doar 50 de elevi din promoţiile anterioare
Şefii educaţiei vasluiene explică această scădere a numărului de candidaţi prin frica acestora de măsurile de securitate sporite care vor fi luate pe timpul examenelor. „Din promoţiile anterioare, mai puţin de 50 de absolveţi s-au înscris. Sunt puţini, iar asta pentru că au înţeles că va fi o exigenţă cu totul specială în acest an“, a spus Vasile Ursanu, inspector şcolar general adjunct.

Teama absolvenţilor că vor fi „văduviţi“ de orice sursă de inspiraţie pe timpul susţinerii examenului de maturitate este o dovadă în plus că mulţi dintre ei nu sunt pregătiţi suficient să promoveze Bac-ul. „Eu lucrez peste 10 ore pe zi şi nu am timp să învăţ. Decât să mă duc să fac simplu act de prezenţă, mai bine mai aştept. Oricum, momentan, lipsa diplomei de Bacalaureat nu mă afectează“, a spus Ciprian Popescu (26 de ani).

Fără camere video
Măsurile anunţate de Ministerul Educaţiei pentru stoparea tentativelor de fraudare a examenelor prin montarea de camere video în săli nu vor putea fi aplicate şi la Vaslui. „Noi am anunţat Ministerul că nu vom putea monta camere video în centrele de examen. Costurile ar trebui să fie suportate de primăriile pe raza cărora funcţionează liceele respective, însă nu sunt bani pentru aşa ceva“, a mai spus Ursanu.

Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale au fost programate în perioada 6-8 iunie, iar probele scrise încep de pe 27 iunie. Pe 3 iulie se afişează rezultatele, a doua zi se vor depune contestaţii, iar rezultatele finale vor fi cunoscute pe 8 iulie.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite