Vaslui: Medicii de familie protestează, pacienţii suferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Ferdinand Faighel spune că noul contract cadru ar putea duce la dispariţia a jumătate din cabinetele medicilor de familie
Ioan Ferdinand Faighel spune că noul contract cadru ar putea duce la dispariţia a jumătate din cabinetele medicilor de familie

Cadrele medicale au început protestele de la începutul acestei luni, nemulţumite de forma noului contract cadru propus de Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Medicii de familie spun că semnarea contractelor de finanţare ar duce la o reducere considerabilă a sumelor oferite de stat cabinetelor medicale.

„CNAS vrea să semnăm un contract care are multe norme neapărute în vreun act normativ. Acest contract este, practic, un buchet legislativ în care însă nu se vorbeşte deloc de cifre", ne-a spus Ferdinand Ioan Faighel, medicul unuia dintre cele mai mari cabinete medicale din Bârlad.

„Jumătate din cabinete ar putea dispărea"

Acesta a mai precizat că, dacă medicii care au mulţi asiguraţi arondaţi ar putea supravieţui, cei aflaţi la polul opus vor fi nevoiţi să tragă obloanele.

„Nu ştim ce sume ar urma să ne fie alocate prin semnarea acestui contract, însă cu siguranţă ar fi mai mici decât până acum. Anul trecut am mai pierdut aproximativ 45%. O altă tăiere ar fi fatală pentru medicii care au puţini pacienţi pe liste", a mai spus Faighel. El crede că jumătate dintre cele 180 de cabinete medicale din judeţ ar putea fi închise din această cauză.

Protestul medicilor de familie vasluieni afectează mii de pacienţi vasluieni care au nevoie de reţete gratuite sau compensate din partea statului. Oamenii sunt nevoiţi să plătească integral medicamentele pentru care, până la începutul acestei luni, primeau compensare sau gratuitate de la stat.

Pensionarul Ioan Forminte (68 de ani) este unul dintre miile de vasluieni care vor avea de suferit pe seama protestului cadrelor medicale. „Am o infecţie urinară şi dacă ar fi să scot din buzunar banii pentru medicamente ar trebui să dau cel puţin un milion. Nu am de unde să scot aceşti bani", ne-a spus bârlădeanul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite