VASLUI Săraci, dar fruntași la proiecte europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu al Institutului de Politici Publice, judeţul ocupă locul 5 în ţară în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, dar locuitorii spun că performanţa nu se vede. 

Sute de milioane de euro au fost câştigate de judeţul Vaslui în ultimii patru ani, majoritatea prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR). „Am primit o situaţie în ce priveşte atragerea fondurilor europene de la Institutul de Politici Publice (IPP). În total, vorbim de o sumă de circa 220 de milioane de euro. Aici sunt incluse şi fondurile care se alocă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, 66 de milioane de euro, şi Proiectul privind Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro“, a declarat Vasile Mihalachi, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.

El a adăugat că un alt proiect important este cel ce vizează reabilitarea şi echiparea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro. Potrivit studiului IPP, cei mai mulţi bani au fost atraşi de autorităţile locale, în timp ce firmele din judeţ au reuşit să ia fonduri de puţin peste un milion de lei, iar ONG-urile de 7,6 milioane de lei.

Doar 44 de milioane de euro au fost cheltuiţi
Deşi se află pe locul cinci în topul judeţelor cu cele mai multe proiecte finanţate din fonduri europene, rata de absorbţie a banilor este extrem de redusă. Potrivit şefilor CJ, până acum au fost cheltuiţi doar 20% din banii europeni. „Rata de absorbţie este de doar 20% din valoarea contractelor la momentul actual. Asta înseamnă că din cele 221 de milioane de euro au fost cheltuiţi până acum doar 44 de milioane“, a explicat Vasile Mihalachi. Restul banilor trebuie cheltuiţi până în 2015.

Vasluienii sunt nemulţumiţi că performanţa, deşi notabilă,  nu se reflectă şi în nivelul de trai. „Eu nu înţeleg cum de suntem primii la proiectele pe fonduri europene, însă lună de lună suntem tot mai mulţi şomeri şi tot mai săraci. Degeaba fac tot felul de proiecte dacă nu sunt în stare să le ducă la bun sfârşit“, este de părere Mihnea Creţu, biolog. Sorin Deleanu afirmă şi el că un proiect este „câştigat“ abia atunci când este finalizat. „UE ne dă foarte mulţi bani, însă trebuie să ştim să-i cheltuim. Dacă ne mulţumim doar că au fost semnate nişte hârtii, vom rămâne mereu cel mai sărac judeţ din ţară“, a precizat vasluianul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite