Sute de vasluieni, respinşi la donat sânge pentru că erau beţi sau aveau sifilis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.500 de vasluieni au trecut pe la Centrul de Transfuzii Sanguine din Bârlad (CTS) pe parcursul anului trecut.

Conducerea unităţii spune că s-a înregistrat cel mai mare număr de donatori din ultimii 20 de ani (peste 5.600).

Chiar dacă au vrut să-şi ajute semeneii, nu toţi vasluienii au putut dona sânge. Din diferite motive, 750 de persoane au fost refuzate de către medicii de la CTS.

 Donatorii primesc tichete de masă

"Acest lucru s-a întâmplat, deoarece, în urma analizelor, fie acele persoane aveau diferite boli cum ar fi hepatita ori sifilisul, fie s-a dovedit că înainte de a veni la donare consumaseră alcool, ceea ce nu este permis", ne-a spus Violeta Nistor, şefa CTS.

Chiar şi aşa, în total, cadrele medicale bârlădene au reuşit să adune, pe tot parcursul anului 2010, peste 2,2 tone de sânge, cu 200 de litri mai mult decât în anul precedent.

Unitatea bârlădeană este singura de acest fel din judeţ şi "pompează" sânge în toate unităţile spitaliceşti din judeţul Vaslui. Astfel se face că aproximativ 80% din donatorii de anul trecut sunt din Bârlad şi din comunele arondate, restul fiind din municipiul Vaslui sau din Huşi.

Donatorii de sânge au o serie de drepturi: o zi liber de la serviciu, șapte tichete de masă, un set de analize gratuit și reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun valabil o lună. "Eu nu mă duc să donez sânge cu gândul la aceste facilităţi ci pentru a-i ajuta pe cei care sunt în situaţii limită şi au nevoie de sprijinul celor din jur", ne-a spus Dorel Popa, donator bârlădean.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite