Superstiţia bate credinţa/ Înjurături şi coate în numele apei sfinţite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să pună mâna pe o sticlă de aghiasmă, vasluienii nu au mai ţinut cont de nimic, nici măcar de slujba de Bobotează. S-au înghesuit, şi-au dat coate, nu a mai contat nici vârstă, în ciuda nenumăratelor recomandări ale preoţilor la calm şi iubire faţă de aproapele lor

Pentru un strop de aghiasmă şi o îmbucătură de anaforă, vasluienii au fost dispuşi să îngrămădească într-un colţ chiar şi respectul şi bunul simţ. Nimic nu a fost mai important decât mult râvnita apă sfinţită. În unele biserici, nici măcar ceremoniile ţinute de clerici nu au reuşit să-i convingă pe oameni că nu are rost să stea la coadă pentru că e destulă aghiasmă pentru toată lumea.

 Cozi de zeci de metri

Oamenii au început să se posteze în faţa bisericilor de la primele ore ale dimineţii. După ce preoţii au dat liber la umplerea bidoanelor, nimeni nu a mai ţinut cont de nimic. A început înghesuiala, au început îmbrâncelile, iar cozile începeau să prindă contur cu fiecare minut. La biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Vaslui, spre exemplu, au fost prezenţi peste 2.000 de enoriaşi care au format o coadă până în afara curţii lăcaşului de cult. "E o tradiţie. În fiecare an vin sa iau aghismă pentru a sfinţi casa. Plus că face bine şi la sănătate", ne-a spus Mariana Perdun.

Aghiasma, mai importantă decât slujba de Bobotează

În Bârlad, acelaşi scenariu. Mii de enoriaşi s-au înghesuit ieri pentru a prinde măcar o sticlă de apă sfinţită cu ocazia Bobotezei. Chiar şi slujba ţinută de preoţi în cinstea botezului lui Iisus Hristos a fost ignorată de unii creştini care au preferat să ocupe un loc la coadă decât  să participe la ceremonie. Şi chiar dacă ar fi participat, nu toţi ar fi ştiut ce se sărbătoreşte. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile unor enoriaşi care erau în stare să se calce în picioare pentru aghiasmă, dar au dovedit că nu ştiu ce semnificaţie a avut sărbătoarea de ieri.

image

S-au împărţit tone de agiasmă

"La slujbă pot să mă duc şi altă dată, dar aghiasmă nu am cum să mai iau cu altă ocazie. Boboteaza semnifică trasformarea apei în vin de Mântuitor, de asta se dă apa sfinţită astăzi", a spus Florin Enache, 45 de ani. Înghesuiala şi strădania de ajunge primul la butoiul cu aghiasmă s-au dovedit inutile în cele din urmă. Clericii s-au pregătit bine şi nu a fost nimeni care să plece acasă fără macar o cană de aghiasmă. De altfel, în bisericile din Vaslui şi Bârlad, preoţii au pus la bătaie peste 20 de tone de aghiasmă.

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite