Vaslui: Succesul unei afaceri cu rădăcini în lumea celor drepţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daca pentru mulţi ar părea macabru să vindă sicrie şi cruci, pentru soţii Ungureanu din Bârlad acest tip de comerţ reprezintă o afacere de succes. Cei doi controlează o firmă de pompe funebre recunoscută în toată zona Moldovei pentru calitatea serviciilor oferite.

Petronela şi Brânduş Ungureanu s-au născut în alte localităţi, însă soarta i-a adunat pe amândoi în Bârlad. Ideea de a deschide o afacere de pompe funebre le-a venit în urmă cu şapte ani. Niciunul dintre ei nu provenea dintr-o familie cu conturi grase în bănci aşa că au fost nevoiţi să o ia de jos. Mai întâi şi-au cumpărat o furgonetă, pe care o foloseau la transportul bârlădenilor în lumea celor drepţi. "Când ne-am dus la Registrul Comerţului, am constatat că nu exista nicio firmă de acest gen în tot Bârladul. M-am sfătuit cu soţul, care este preot, şi pentru că el ştie foarte bine tot ce trebuie la o înmormântare, am decis să ne axăm pe asta", ne-a spus Petronela Brânduşi.

 Patroană lucrează cot la cot cu angajaţii

Timp de doi ani, firma a funcţionat cu sediul social în locuinţa familiei. Însă cum afacerea începuseră să aducă şi profit, familia Ungureanu a decis că e timpul să facă un pas înainte. Şi-au vândut apartamentul şi au cumpărat un teren pe care au construit un imobil mai mare. Din acel moment, au început să comercializeze toate articolele trebuincioase unei înmormântări. De la prosoape sau haine de doliu pentru cei dragi, până la sicrie din mahon sau pietre funerare din granit. "În momentul în care am făcut acest pas, am riscat enorm. Pentru că exista posibilitatea să nu fie profitabil ceea ce aveam noi de gând să facem", spun cei doi.

Nu avea să fie aşa, pentru că, după cum recunoşte şi Petronela Ungureanu, comerţul cu articole funerare nu va scădea niciodată. "Pe noi criza ne-a afectat la modul că am început să vindem produse mai ieftine, nu mai puţine. E o afacere care, indiferent de contextul economic, merge în continuare", a mai spus administratorul firmei.

De la începuturi şi până în prezent, Petronela Ungureanu a funcţionat şi ca angajat. Magazinul este deschis în fiecare zi şi patroana devine vânzătoare pentru câteva ore pe zi.

 Acum doi ani totul s-a făcut scrum

"Secretul unei afaceri reuşite este să stai printre angajaţi. Întotdeauna am avut respect faţă de aceştia", mai spune Ungureanu.

Toată munca părea să se ducă pe apa sâmbetei în urmă cu doi ani. Atunci, din cauza unei defecţiuni la reţeaua electrică, mare parte a produselor din magazin s-au făcut scrum. Daunele au fost de peste un miliard de lei vechi. "Ne-a fost foarte greu în acele momente, însă am reuşit să trecem peste. Am avut sprijin şi din partea furnizorilor, care ne-au înţeles şi au fost de acord chiar să ne dea produse pe datorie", îşi aduce aminte administratorul firmei.

 Afacerea asigură bunăstarea familiei

Acum, firma familiei Ungureanu are o cifra de afaceri de peste 60.000 de euro şi trei angajaţi. Ca răsplată a muncii depuse, în 2008 şi 2010 firma a fost pe primul loc din judeţ în topul societăţilor din acest domeniul de activitate. Tot anul acesta firma a fost cotată ca fiind a doua microintreprindere din judeţul Vaslui.

Roadele muncii se simt şi în bugetul familiei. Soţii Ungureanu îşi permit să meargă într-un concediu în străinătate sau să le asigure toate cele trebuincioase celor trei copii ai lor. Nici nu ar avea cum să fie altfel când profitul net pe care îl adduce firma, depăşeşte lejer zece salarii ale unii bugetar din ţara noastră.

Ai un pont, ai filmat sau pozat ceva interesant? Scrie-ne pe vaslui@adevarul.ro sau vorbeste direct pe Messenger cu reporterii nostri la adresa adsvaslui@yahoo.com

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite