Statul român, dat în judecată în dosarul Chevron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chevron susţine că în 2012 va face doar exploatări convenţionale în Vaslui.
Chevron susţine că în 2012 va face doar exploatări convenţionale în Vaslui.

Asociația România Dreaptă va demara în instanță o acţiune împotriva statului român cu scopul de a obține desecretizarea şi anularea acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare - dezvoltare - exploatare încheiate între A.N.R.M. şi corporaţia Chevron România.

Demersurile vor fi inițiate de avocatul Gheorghe Piperea, președintele asociației. „Va fi un proces colectiv", a precizat pentru „Adevărul" Piperea.

„Este vorba de o singură acţiune, demarată la iniţiativa Asociaţia România Dreaptă. Mi se pare că este ceva în neregulă cu acest contract", continuă acesta.

„Este normal ca anumite fragmente să fie secretizate, însă altele - nu, cum ar fi perioada pe care se derulează, redevenţele, obligaţiile de mediu. Aşa cum au punctat şi cei de la Chevron, guvernul român insistă ca aceste contracte să fie secretizate, compania americană nu are nimic de obiectat dacă acestea devin publice", adaugă avocatul.

Chevron anunţă că nu exploatează gaze de şist în 2012 în Vaslui, ci doar explorează zona

Peste 10.000 de bârlădeni au spus „NU“ exploatării gazelor de şist

Este posibil ca Chevron să fie pârât în această acţiune

„Noi cerem două lucruri. În primul rând, desecretizarea contractelor. Dacă se refuză desecretizarea, atunci vom ataca direct contractul şi vom cere anularea lui, moment în care Chevron ar putea devei pârât în această acţiune", a spus Piperea.

Guvernul a aprobat, în urmă cu două săptămâni, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

„Este vorba de un potenţial pericol la adresa mediului, această problemă trebuie pusă în dezbatere publică. Ciudăţenia este că despre aceste gaze de şist se vorbea şi pe vremea lui Ceauşescu. Şi atunci se vorbea tot în secret", a declarat Piperea.

Chevron: Nu noi am cerut secretizarea contractelor, ci statul român!


Chevron România este de acord cu desecretizarea contractelor prin care a primit licenţele de explorare şi exploatare a resurselor de gaze neconvenţionale din regiunile Bârlad şi Dobrogea, a declarat aseară Tom Holst, contry manager pentru România al companiei americane, într-o intervenţie în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune The Money Channel. Mai mult, acesta a declarat că iniţiativa de a secretiza clauzele contractuale aparţine statului şi nu companiei.

„Chevron are o licenţă de explorare în zona Bârlad şi, cu aproximativ două săptămâni în urmă, Guvernul ne-a oferit trei licenţe de explorare în regiunea Dobrogea", a declarat Holst.

Directorul Chevron România a adăugat că gigantul american a cumpărat concesiunea pentru explorare în zona Bârladului de la compania Regal Petroleum, care este asociată cu numele omului de afaceri Frank Timiş.

Peste 5.000 de bârlădeni au cerut blocarea exploatării gazelor de şist FOTO

Chevron nu a suspendat activitatea de exploatare a gazelor de șist în România pentru că firma nu a ajuns încă în aceasta etapă, a mai spus Holst, adăugând că activităţile de explorare a perimetrelor din Dobrogea și Bârlad vor continua și în 2012 prin metode convenționale.

„Asociaţia România Dreaptă este o organizaţie nouă, a primit statul de persoană juridică abia în urmă cu trei săptămâni, are aproximativ 20 de membri", a spus Piperea.

Membrii fondatori ai Asociației România Dreaptă sunt Gheorghe Piperea (președinte), Dan Horaţiu Buzatu (vicepreședinte), Adrian Miuţescu (secretar general), alături de membrii Iustin Armaşu, Valentin Samuel Boşneac, Marius Oprea, Horaţiu Păcurar, Constantin Săceanu, Daniel Simioniuc, Gabriel Staicu.

Gheorghe Piperea este avocatul care îi reprezintă pe clienţii nemulţumiţi ai băncilor în procesele colective intentate de aceştia împotriva instituţiilor de credit, majoritatea dintre ele în baza ordonanţei 50/2010.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli cele mai importante informații din oraș și județ.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite