Bârlad: Soarta a lăsat-o fără picior, dar a transformat-o în artistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niculina Cazan, din Bârlad, este nevoită din naştere să trăiască cu povara unei deficienţe locomotorii. Chiar şi aşa, femeia a găsit puterea să meargă mai departe. Credincioasă de fel, bârlădeanca s-a apucat de pictat icoane pe sticlă.  

Pentru că nu are bani de operaţie, Niculina Cazan (42 de ani), riscă să nu mai poată merge. În prezent, ea se deplasează cu ajutorul unei cârje, însă nu o mai poate ţine mult aşa.

Ea este diagnosticată cu o luxaţie congenitală coxo-femurală dreaptă. Mai exact, piciorul drept nu s-a dezvoltat aşa cum ar trebui şi este mai scurt decât cel stâng.  Acest lucru îi cauzează probleme evidente în deplasare. Condiţia sa s-a agravat cam de acum doi ani şi pentru că nu are bani pentru o intervenţie chirurgicală care să-i modeleze piciorul riscă să rămână paralizată.

Are o fată de nota 10

„Această operaţie nu este foarte scumpă, însă posibilităţile mele materiale sunt foarte mici şi nu-mi permit să o fac. Trebuie să mă duc la un medic care să îmi facă din nou analizele, după care să fiu supusă unei o intervenţii chirurgicale. Din păcate, dacă nu fac acest lucru cât mai curând, îmi poate fi afectată coloana vertebrală şi nu voi mai putea merge", ne-a spus Niculina Cazan. Numai pentru analize femeia ar trebui să scoată din buzunar aproape 3.000 de lei, iar o intervenţie chirurgicală în cazul său costă peste 10.000 de lei. Sumele sunt imense pentru bârlădeancă, care este divorţată şi este nevoită să locuiască la părinţi. Nici statul nu o ajută foarte mult, ea primind puţin peste 600 de lei pe lună pentru handicapul său.

Este foarte mândră de fiica sa, Georgiana, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu" din oraş.

 Uită de necazuri pictând icoane

„Până acum a avut numai note de 9 şi 10, sper să o ţină tot aşa. Concurenţa din clasa sa este foarte mare, însă", mai spune Niculina Cazan.

Femeia uită de toate necazurile atunci când pune mâna pe pensulă. A realizat până acum câteva zeci de icoane pictate pe sticlă. „Talentul doamnei Cazan este evident şi e păcat că nu reuşeşte să reuşeşte să şi-l exploateze şi mai mult. Ar putea picta şi pe pânză, însă materialele pentru acest tip de lucrare sunt foarte scumpe", ne-a spus Bogdan Stan, asistent în cadrul Centrului de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu din Bârlad, locul în care Niculina Cazan merge de câteva ori pe săptămână pentru a-şi ţine în frâu boala.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite