Sectorul construcţiilor şi-a dat duhul în Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici măcar stranierii veniţi acasă în concediu n-au reuşit să revigoreze acest domeniu, pentru că ei s-au reorientat spre terenuri.

La marginea oraşului Vaslui, la poalele pădurii Paiu, 35 de case şi 35 de apartamente zac părăsite. Ridicate la „roşu“, semn că antreprenorul avea de gând să finalizeze investiţia, locuinţele încep să fie ascunse de bălăriile care cresc în voie.

„Lucrările la acest proiect sunt în conservare. Nu se mai lucrează de la începutul lui 2009, asta din cauza crizei financiare. Aveam cerere, însă din toamna lui 2008 băncile n-au mai dat credite, iar lumea nu are altă posibilitate de a-şi cumpăra o casă. În acest moment pot spune că doar 17 case sunt finalizate în anumite stadii, însă nu avem niciun client“, ne-a spus Dorin Elisei, administratorul firmei de construcţii.

„În 2008 era un furnicar“

Locuitorii din zonă regretă că nu s-a mai finalizat cartierul. „În 2008, parcă era un furnicar. Acum nu mai este nimeni, deoarece nu are lumea bani să cumpere case sau apartamente“, a completat Lucian Ungureanu, un vasluian care locuieşte în apropiere.

Prăbuşirea pieţei a fost confirmată oficial şi de către reprezentanţii Inspecţiei de Stat în Construcţii (ISC) Vaslui. Rapoartele lor arată că volumul de muncă în sectorul construcţiilor este la pământ.

„Fără îndoială, domeniul construcţiilor este unul dintre cele mai afectate sectoare de activitate din judeţ. Dacă în anul 2008, numai în primele şase luni, numărul celor care construiau depăşea lejer cifra de 1.500, anul acesta, la 31 iulie, avem un pic peste 200 de astfel de solicitări“, a spus Ovidiu Pascal, directorul ISC Vaslui. Cele mai afectate de situaţie sunt, fără îndoială, depozitele de materiale de construcţii. Administratorii depozitelor se plâng că vânzările au scăzut cu 40% anul acesta.

„Luna viitoare nu ştiu ce ne vom face“

„Anul ăsta a mers mai prost ca niciodată. Pot să vă spun că vânzările au scăzut cu circa 20 % faţă de 2009 şi cu 40 % faţă din 2008. Practic, în 2008 am avut vânzări record, iar cifra de afaceri se triplase. Luna asta a mai fost cum a mai fost şi ne-am mai redresat un pic, deoarece au mai venit stranierii acasă, dar de luna viitoare nu ştiu ce vom face“, a spus Gheorghe Vrabie, administratorul unui de pozit de materiale de construcţii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite