Seceta a distrus o treime din culturile agricole. Prefectura calculează pierderile pentru despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa precipitaţiilor a distrus o mare parte a culturilor agricole din judeţul Vaslui. Potrivit conducerii Direcţiei Judeţene Agricole, dintr-un total de 365.000 de hectare semănate, aproape o treime sunt compromise.

Practic, calvarul agricultorilor a început în această primăvară, atunci când s-a instalat seceta. Deşi toată lumea a sperat că după o iarnă plină de zăpadă va ploua îndeajuns cât să fie producţie, lucrurile nu au stat aşa.

În acest moment, Vasluiul se poate număra printre judeţele afectate de secetă, mai ales că şi cifrele Direcţiei de Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui arată cât de gravă este situaţia.

Potrivit lui Traian Huliţă, consilier în cadrul DAJ Vaslui, la data de 30 iulie, cele 26 de echipe formate pentru calcula pierderile au constatat că din totalul de 365.000 de hectare cultivate pe baza documentelor, 110.000 sunt deja afectate.

Punctual , la grâu, 50.000 de hectare sunt afectate în proporţie de peste 40,50 %, iar la porumb situaţia este una mult mai deosebită, 12.000 de hectare fiind afectate în proporţie de 100%.

Rapiţa se află în aceeaşi situaţie, adică din 23.000 de hectare plantate în toamna 2011, 11.000  sunt compromise total.

„Înţelegând problemele ţării generate de efectele secetei prelungite, vă spun că există un proiect de Hotărâre  pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat în agricultură pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, exact pentru pierderile cauzate de condiţiile climatice nefavorabile. Întrucât vom face verificări şi asupra terenurilor deţinute de micii agricultori, considerăm necesar ca toţi primarii să colaboreze şi să comunice cu aceştia în vederea unei informări consistente", a declarat prefectul Radu Renga, ieriu, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite