Salariile vasluienilor cresc pe hârtie în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile se vor mări cu aproape 60 de lei lunar anul acesta, reiese din datele Comisiei Naţionale de Prognoză. Economiştii spun că o majorare a retribuţiei lunare nete nu înseamnă neapărat şi o ridicare a nivelului de trai.

Venituri nete mai mari, rată a şomajului mai mică şi o creştere a numărului de angajaţi. Asta reiese din cel mai recent raport al Comisiei Naţionale de Prognoză (CMP) în ceea ce priveşte  economia judeţului Vaslui. Momentan, în această zonă, rata şomajului este cea mai mare din ţară (11,4%), iar salariile medii sunt cele mai mici din Moldova (1.152 de lei). Potrivit sursei amintite, la finele anului 2011, venitul mediu net în rândul salariaţilor vasluieni va ajunge la 1.212 de lei, cu 60 de lei mai mult decât reiese din statisticile actuale.

„Creşterea salariilor nu înseamnă un trai mai bun“

Datele CMP par îmbucurătoare şi pentru şomeri. Se estimează că până în luna decembrie rata şomajului va scădea cu 0,3 procente, până la 11,1%. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se vor face 100 de angajări până în luna decembrie.


Astfel, la finele lui 2011, 52.700 de vasluieni vor avea un loc de muncă, fie la stat, fie în domeniul privat. Datele prezentate de CMP nu i-au păcălit pe economişti. „Degeaba cresc salariile cu un anumit procent dacă preţurile la utilităţi sau la alimente se majorează şi mai mult. La prima vedere, da, avem motive să fim bucuroşi, creşte venitul mediu. Cunoscătorii ştiu, însă, că asta nu înseamnă neapărat şi o creştere a nivelului de trai. Totul va depinde de cum va evolua rata inflaţiei în perioada următoare“,  a spus Lucian Marinescu, economist.

Vasluienii sunt sceptici

Vasluienii sunt convinşi că datele CMP nu se vor regăsi în bunăstarea lor şi că cifrele sunt greu de crezut. „Eu consider că aceste prognoze sunt mincinoase. Nu am cunoştinţe de economie, însă sunt experimentat în «meseria» de român. M-am obişnuit să fiu minţit, să mi se spună că o să fie mai bine când, în realitate, lucrurile merg din ce în ce mai prost“, a spus Ionel Sandu, student. Un punct de vedere similar îl are şi inginerul Aurel Gheorghiu. „Ar fi bine dacă aceste cifre s-ar resimţi şi în nivelul nostru de trai pentru că am mai auzit şi în trecut că suntem în creştere economică, însă nu s-a simţit acest lucru. Sper ca de această dată să nu mai fie o minciună“, a spus Aurel Gheorghiu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite