Salariaţii vasluieni, învinşi de pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii strânşi de la 52.153 de angajaţi nu acoperă nici măcar jumătate din suma necesară pentru cei 80.000 de pensionari.

Dacă bugetul asigurărilor sociale al judeţului ar fi autonom, nu şi-ar putea susţine cheltuielile cu drepturile de şomaj, pensii sau ajutoare sociale.
Deficitul la bugetul de pensii este de 58%. În Vaslui, pentru plata pensiilor, este nevoie de 51,69 milioane lei, în timp ce salariaţii reuşesc să contribuie doar cu 42% din sumă.

„Avem un deficit enorm, iar acest lucru este cauzat de diferenţa mare dintre numărul celor care contribuie la acest buget, salariaţii, şi numărul beneficiarilor, pensionarii. Pe lângă cei 81.000 de pensionari de asigurări soaciale trebuie adăugaţi şi cei peste 28.600 proveniţi din agricultură. Astfel, numărul real al pensionarilor din judeţ este de aproximativ 110.000, dublu faţă de numărul salariaţilor“, a spus Loredana Enache, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Vaslui.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, Vasluiul este printre primele trei judeţe în clasamentul celor mai mici salarii medii nete. Primul loc este ocupat de Vrancea, cu 923 de lei, pe locul secund Vasluiul, cu 925 de lei, iar pe locul trei se află judeţul Călăraşi, cu un salariu mediu net de 927 de lei.

În ceeea ce priveşte pensia medie, la Vaslui nivelul acesteia este de 624 de lei, cu 117 lei mai puţin decat nivelul mediu pe ţară. „Cea mai mică pensie în judeţul Vaslui este 350 de lei, iar cea mai mare de 4.386 de lei“, a mai spus Loredana Enache.

Investitori anti-deficit

Sunt şi vasluieni care ridică o indemnizaţie lunară de peste 10.000 de lei. Este vorba de foşti magistraţi cu pensii speciale. Astfel, un magistrat bârlădan încasează lunar 13.457 de lei, în timp ce la Vaslui un fost magistrat primeşte 12.126 de lei. 

Pentru acoperirea acestui deficit, vasluienii sunt de părere că singura soluţie este atragerea de investitori şi crearea de noi locuri de muncă. „Doar aşa putem spera şi într-o creştere a salariilor şi într-o indexare a pensiilor. Trebuie ţinut cont şi de numărul şomerilor. Şi ei susţinuţi tot de salariaţi“, a spus Marian Stolnicanu, contabil.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite