SAJ Vaslui, în pana prostului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea tarifelor la carburanți îi sperie pe angajații Serviciului Județean de Amulanță (SAJ) Vaslui. Dacă prețul benzinei sau motorinei va continua să crească, mașinile salvării riscă să fie trase pe dreapta, deoarece fondurile allocate anul acesta sunt insuficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor.

Conducerea SAJ Vaslui trage un semnal de alarmă, după ce prețurile la carburanți au luat-o razna de la începutul acestui an. Bugetul alocat primului trimestru din acest an serviciului este considerat de angajaţi mult prea mic faţă de nevoile serviciului. Din cei 3,2 milioane de lei alocați primelor trei luni din acest an, în martie nu s-a primit decât un avans de  380.000 de lei. „Gândiți-vă că aproape 200.000 de lei se duc la carburanți, deoarece consumul mediu lunar este de aproximativ 30.000 de litri.  Față de anul trecut, cheltuielile au crescut cu 15% și nu știu ce vom face. Probabil vor veni și restul de bani, dar tot nu vor ajunge, în condițiile în care aproape toate mașinile sunt defecte. După calculele noastre, chiar dacă vor veni și restul de bani pentru această lună, fondurile pentru combustibil nu vor ajunge pentru mai mult de o săptămână, darămite să se mai scumpească iar combustibilii", ne-a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.

Datori vânduți la funizori

Şefii SAJ susţin că toate cele 43 de ambulanţe, câte există acum în substaţii, sunt defecte, iar datoriile către furnizorii de piese auto şi service-urile care se ocupă de reparaţii sunt vechi de câteva luni. „Dintr-un calcul făcut de noi, întrucât reparaţiile sunt tot mai dese, iar preţul pieselor a crescut, costul reparaţiilor grevează bugetul cu aproximativ 1 miliard de lei vechi pe lună. Nu există zi fără ca una din maşini să nu cadă. Avem noroc că furnizorii ne păsuiesc cu banii", se plânge Liviu Buculeasa, directorul tehnic al SAJ Vaslui. În acest moment, SAJ Vaslui funcționează în sistem de  avarie. Pe lângă veşnicele probleme legate de uzura maşinilor, din 2011 au apărut cheltuieli noi. Potrivit legislaţiei, salariile au fost mărite cu 15%. În plus, din luna aprilie, personalul trebuie să îşi facă echipament nou. Conducerea unității a strans la maxim cureaua, în sensul că și-a propus ca și priorități asigurarea salariilor, bani pentru combustibili și utilități.

Apeluri fără rost

Pe lângă toate aceste cheltuieli, un alt factor important care nu face altceva decât să crească consumul de combustibil sunt apelurile primite de la cetățenii ce nu sunt într-o situație de urgență. „Lumea nu înțelege că ambulanța nu se solicită decât în situații de maximă urgență. Chiar acum câteva zile cineva ne-a chemat după ce s-a zgâriat în cot și s-a speriat că îi curge sânge. Pe lângă faptul că mașinile se duc și consumă benzină aiurea, se pierde și timp și îngreunează și munca celor de la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor. Din cele aproximativ 4.500 de apeluri lunare primite, mai bine de 10% sunt solicitări fără rost", ne-a spus și Ana Maria Ungureanu, directorul medical al SAJ Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite