S-a împărţit sărăcia: jumătate din primăriile vasluiene sunt în prag de colaps financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Mihalachi, preşedintele CJ Vaslui
Vasile Mihalachi, preşedintele CJ Vaslui

40 din cele 86 de primării existente în judeţul Vaslui au restanţe salariale către angajaţi. Ultima rectificare bugetară a Consiliului Judeţean (CJ) nu le-a adus veşti prea bune, deoarece banii care s-au împărţit au fost mai mult decât insuficienţi.

Bugetul existent în 2011 a făcut ca nici CJ Vaslui şi nici unităţile adminitrativ-teritoriale să nu îşi poată desfăşura activitatea la parametri normali. Cei mai afectaţi sunt, de departe, asistenţii personali şi cei maternali, care nu şi-au mai primit salariile de câteva luni bune. În judeţul Vaslui sunt 580 de asistenţi personali pentru copii şi 1.453 pentru persoane adulte, iar valoarea totală a plăţilor neefectuate este de aproximativ 1.500.000 lei. Singura şansă de a scăpa de un colaps financiar, după cum susţine conducerea CJ Vaslui, ar fi bani alocaţi de la Guvern.

„Noi le-am da primarilor sumele de care au nevoie, dar nu avem de unde. Nici bugetul judeţean nu permite să alocăm banii necesari. Datoriile sunt foarte mari. Rectificarea bugetară este o împărţeală a sărăciei. Nu ne ajung banii pentru salarii şi pentru alte cheltuieli curente. Din puţinul pe care l-am avut la dispoziţie, am încercat să alocăm unele sume în acele localităţi unde era nevoie urgentă de bani. Sunt comune care au de plătit rate la bancă sau care au de achitat diferite facturi restante ori cofinanţări la diverse proiecte europene. Nu pot să spun la momentul actual care va fi situaţia la final de an", a spus Vasile Mihalachi, preşedintele CJ Vaslui.

Pe lângă funcţionarii din primării, care au părăsit pe capete sistemul, un alt domeniu de activitate devine din ce în ce mai afectat. Este vorba de sistemul de protecţie socială care a rămas, de la an la an, cu tot mai puţini asistenţi maternali. În judeţul Vaslui sunt, la această dată, aproximativ 1.400 de asistenţi maternali. În 2010, numărul lor era mai mare, însă 200 au adus copiii înapoi la stat, nemulţimiţi fiind fie de reducerea salariilor cu 25%, fie de întârzierea lor.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite