Vaslui: Rromii, mutaţi din ghetou în lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de familii nevoiaşe vor fi strămutate la periferie. Edilii bârlădeni promit că, până la mijlocul verii, cele  500 de persoane de etnie rromă vor primi cheile noilor locuinţe sociale.

Gazul şi curentul electric sunt un lux pentru zecile de familii care se adăpostesc acum în blocul G1 din zona centrală a Bârladului. Holurile clădirii insalubre au fost transformate în grupuri sanitare. Singura sursă de apă pentru cei 500 de locatari, cei mai mulţi de etnie rromă, este o cişmea insalubră din faţa blocului.


„Ne-au zis de atâtea ori că ne vor muta, dar niciodată nu s-au ţinut de promisiune. Nimănui nu-i pasă de viaţa noastră“, s-a plâns Magdalena Năstase, de 42 de ani. Aceasta a mai afirmat că cei mai mulţi chiriaşi adăpostiţi în imobilul din zona centrală a oraşului suferă de diferite boli. „Am opt copiii şi-i hrănesc la Cantina de Ajutor Social. Sunt în blocul acesta tot felul de bolnavi: de SIDA, TBC sau sifilis. De exemplu, eu am tuberculoză“, a mai spus femeia. Bârlădenii care locuiesc în apropierea blocului G1 susţin că este necesară mutarea familiilor din spaţiul transformat într-un adevărat ghetou. „Fac zgomot şi sunt un focar de infecţie, iar unii dintre ei sunt şi periculoşi“, a spus o bârlădeancă.


Edilii promit că familiile vor fi mutate


Şefii Primăriei Bârlad susţin că, de două luni, au finalizat lucrările la locuinţele sociale de pe strada Căpitan Grigore Ignat, din cartierul Munteni, şi cele de pe strada Alexandru Vlahuţă, din cartierul Podeni. În total, în cele două amplasamente sunt 90 de apartamente. Edilii promit că în scurt timp vor muta familiile de rromi în case noi pe care le vor ocupa cu chirie.


„Zilele viitoare se va termina şi racordarea clădirilor la curent electric, apă deja este, iar în maximum o lună şi jumătate cei de acolo vor putea să se mute în noile locuinţe“, a anunţat Constantin Constantinescu, primarul Bârladului. Costurile totale ale investiţiei se ridică la 6 milioane de lei noi, sumă asigurată de la bugetul local.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite