Revoltă la biserica din Bozia: „Lăsaţi-ne preotul nostru!“, acesta este mesajul enoriaşilor către Episcopia Huşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enoriaşii din Bozia nu vor să le fie schimbat preotul
Enoriaşii din Bozia nu vor să le fie schimbat preotul

La aproape două săptămâni de când Episcopia Huşilor a intrat în atenţia Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţelui (IPJ) Vaslui, zeci de localnici din Bozia s-au adunat ieri dimineaţă să-l susţină pe preotul din parohie, care a fost în urmă cu câteva zile caterisit de şefii ierarhici.

Scandalul a plecat după ce trei preoţi din judeţul Vaslui au depus plângeri la Poliţie în care reclamă că Episcopia Huşilor, instituţie sub coordonarea căreia îşi desfăşoară activitatea, le reţine importante sume de bani din salariul care li se cuvine de la stat. Drept pedeapsă, conducerea Episcopiei a decis caterisirea celor trei preoţi, aceasta susţinând că decizia s-a făcut ca urmare a încălcării grave a statutului de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), precum şi a regulamentului de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale bisericii.

Ieri, localnicii din localitatea vasluiană Bozia au venit pregătiţi să participe la slujba de duminică, iar preotul, prezent în mijlocul enoriaşilor, nu a mai oficiat slujba după ce episcopia i-a interzis acest drept.

El s-a plâns enoriaşilor că nu mai are acest drept deoarece a avut curajul să vorbească şi să arate tuturor că nu este de acord să i se oprească bani din salariu fără nicio justificare. „Decizia aceasta s-a luat în lipsă şi consider că mi s-a făcut o nedreptate. Acesta nu este singurul abuz. Nu numai că am fost puşi să semnăm state de plată pentru sume pe care nu le primeam în realitate, am fost obligaţi să cumpărăm obiecte de cult la preţuri foarte mari. Asta în condiţiile în care comunitatea pe care o slujesc este una săracă. Am tras nenumărate semnale de alarmă, am respectat ordinea ierarhică şi m-am adresat feţelor bisericeşti, dar din cauză că nu s-a luat nicio măsură am fost nevoit să mă adresez instanţei de judecată", ne-a declarat preotul Lucian Botez care mai susţine că el nu a fost judecat conform regulamentului BOR.

„Nu vrem alt preot!"

Localnicii din Bozia nici nu vor să audă de alt preot şi ameninţă că pun lacăt pe biserică. Mai mult, ei spun că sunt revoltaţi de decizia Episcopiei Huşilor şi susţin că ei au dat din puţinul lor pentru a ridica biserica. „Am dat bani de unde am avut şi am vrut să facem biserica, toate bătrânele, am pus mână de la mână. Din pensia noastră mică am strâns să ridicăm biserica asta. Avem părintele nostru, el ne duce la spital când avem nevoie, are grijă de noi. Nu vrem alt preot!", se plânge o bătrână. „Dacă ne schimbă preotul va ieşi mare scandal. Vă spun cu mâna pe inimă că vom alunga pe cel care va veni la biserica noastră şi, dacă e nevoie, ne vom da viaţa pentru preotul nostru", mai spune o enoriaşă. „S-a făcut un mare abuz, trăim într-o societate liberă şi nu trebuie sa se întâmple aşa. Reclamaţia mea este îndreptată către protopop, litigiul de muncă este pentru recuperaea dreptului salarial, din aprilie nu am mai primit salariu. E un abuz şi de asta am acţionat în instanţă în instanţă şi Episcopia. S-au semnat state de plată în fals", a mai adăugat preotul Lucian Botez. 

Vezi aici ce au reclamat cei trei preoţi nemulţumiţi

Cine demască neregulile de la Episcopie este pedepsit

Într-o aceeaşi situaţie se află şi preotul din localitatea vasluiană Sărăţeni, Dumitru Ţurcanu. Ca şi la Bozia, oamenii de aici nu sunt nici ei de acord cu schimbarea acestuia şi ei ameninţă că îl vor alunga pe noul preot.

De partea cealaltă, reprezentanţii Episcopiei Huşilor dezaprobă comportamentul enoriaşilor din cele două localităţi şi îşli motivează deciziile prin încălcarea statutului şi regulamentului Bisericii de către cei doi preoţi. „Părintele a încălcat grav statutul şi regulamentul Bisericii Ortodoxe Române şi din această cauză a fost caterisit. Toate acestea manifestări, nemulţumiri, revolte, nu sunt caracteristice Bisericii Ortodoxe Române. El este suspendat din oficiu şi beneficiu până când se va judeca recursul la decizia Episcopiei Huşilor de către Sfântul Sinod al BOR. La judecata iniţială, cu toate că a fost citat, părintele Lucian Botez nu s-a prezentat. Nimic din toate acuzaţiile sale nu este adevărat. Episcopia Huşilor are încredere în instanţa de judecată că va face dreptate în acest caz", a declarat, Marin Tudorică secretarul Episcopiei Huşilor.

Astfel, susţin reprezentanţii Episcopiei Huşilor, cei doi preoţi au comis mai multe abateri disciplinare, de la neglijenţă sau neascultare, până la calomnierea şi acuzarea neîntemeiată a clericilor şi superiorilor bisericii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite