REPORTAJ/ Viaţa prin ochii copiilor delincvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de copii din judeţul Vaslui o iau pe cărări greşit de la vârste din ce în ce mai fragede. Indiferenţa autorităţilor, a familiei, dar şi sărăcia lucie în care aceştia trăiesc îi determină să intre în tagma rău-famată a delicvenţilor. La Bârlad, o mână de oameni încearcă să-i aducă pe calea dreptă. Angajaţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Copiilor Delicvenţi din Bârlad se ocupă de soarta a zeci de

Se spune că e nevoie de o răbdare de fier pentru a educa şi creşte un copil. Imaginaţi-vă cât de greu este să ai în grijă un copil care, pe lângă greutăţile inerente vârstei pe care le provoacă celor din jur mai şi fură, înjură sau sar la bătaie. Vorbim aici de copii care provin din familii dezorganizate, cu părinţi alcoolici, întemniţaţi sau care ei înşişi îşi trimit copii la furat.

Mulţi dintre copiii-infractori de astăzi devin criminalii sau hoţii de mâine. Implicarea celor din jur mai oferă o şansă acestora pentru a le schimba destinul. Asta încearcă să facă angajaţii centrului din Bârlad care se ocupă de minorii delicvenţi. Aceştia recunosc însă că e o muncă sisifică şi că nu întotdeauna această muncă are şi efectul dorit.

Furturi, violenţe, devieri sexuale...

„Nu putem face minuni, dar putem ameliora sau îndrepta situaţia acestor copii. În acest centru nu sunt doar copii care au comis diferite infracţiuni, ci şi cei cu tulburări de comportament care pot duce la apariţia acestora. Sunt copii care au abandonat şcoala la vârste fragede, dependenţi de diferite substanţe nocive, predispuşi spre vagabondaj şi agresivitate", ne-a spus Esmeralda Bâgu, şefa centrului bârlădean.

50 de copii cu vârste sub 14 ani beneficiază de supraveghere la domiciliu. Practic, angajaţii acestui centru merg periodic la ei acasă pentru a le urmări evoluţia. Uneori involuţia. Vorbim aici de puşti care au comis infracţiuni, dar care nu pot răspunde penal din cauza vârstei fragede.

Alţi 12 copii, 9 băieţi şi 3 fete, sunt cazaţi în centrul destinat delicvenţilor. Ei sunt supravegheaţi permanent şi beneficiază de servicii complete de la cazare şi masă, până la asistenţă medicală sau educaţională.

___________________________

 Află mâine, din primul număr al săptămânalului ADS, poveştile minorilor delicvenţi instituţionalizaţi la centrul bârlădean. Descoperă poveştile uimitoare a unui puşti de 8 ani care a falsificat zeci de chei sau a copiilor care au ucis cu bestialitate un bărbat. Săptămânalul ADS poate fi cumpărat de la toate chioşcurile de ziare din Bârlad, Vaslui, Huşi şi Negreşti.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite