Primăria Bârlad, pusă la plată din cauza azilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor cere 1,6 milioane de lei, bani investiţi în construcţia centrului pentru bătrâni. Potrivit unei adrese trimise către Prefectură, conducerea CARP acuză municipalitatea că a încălcat protocolul de colaborare şi a alocat bani fără a respecta procedurile.   

Mărul discordiei dintre Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad şi autorităţile locale este un protocol de colaborare semnat acum opt ani, prin care cele două instituţii s-au înţeles să contruiască un azil de bătrâni.

Potrivit documentului, CARP şi Primăria Bârlad, cu ajutor de la Ministerul Muncii, trebuiau să contribuie financiar pentru realizarea acelui obiectiv. Valoarea totală a proiectului era de 4,6 milioane de lei. 3 milioane trebuiau plătite din bugetul local, iar CARP şi ministerul se obligau să contribuie cu câte 900.000 de lei, respectiv 800.000 de lei. În realitate, CARP a contribuit cu 1,6 milioane de lei, autorităţile locale cu 400.000 de lei, iar ministerul de resort cu 2 milioane de lei.

Au renunţat la protocol

„Nu s-a respectat acest contract şi s-au făcut mai multe acte adiţionale prin care s-a mărit preţul, acte de care instituţia noastră nu a ştiut, încălcându-se astfel protocolul de colaborare. La momentul încheierii contractului, exista menţiunea că preţul nu se actualizează şi că rămâne neschimbat. Până acum, s-au investit patru milioane de lei, iar pentru finalizarea contractului ar mai fi nevoie, potrivit celor de la Primărie, de încă trei milioane“, a spus Nicolae Mihai, preşedintele CARP. Acesta a adăugat că Primăria va trebui să returneze instituţiei pe care o conduce suma investită, 1,6 milioane de lei, contravaloarea terenului a cărei expertiză urmează să fie efectuată, dar şi daune morale.

„Noi n-am primit încă o adresă de la CARP prin care să fim anunţaţi că vor cere banii înapoi, aşa că nu putem comenta“, a spus Constantin Niţuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad.

Sesizare la DIICOT

Reprezentanţii CARP spun că vor încerca să-şi recupereze banii pe cale amiabilă, dar dacă acest lucru nu va fi posibil vor apela la instanţă. „Sunt sigur că am avea câştig de cauză dacă se va ajunge la proces“, a completat Nicolae Mihai, fost procuror.

Acesta a mai precizat că, din cauza unor neconcordanţe pe care le-a sesizat la contractul încheiat între Primărie şi firma CONINVEST SRL, cea care a câştigat licitaţia pentru lucrări, a făcut o sesizare către Judecătoria Bârlad, DIICOT, Camera de Conturi şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale. Preşedintele CARP acuză firma de înşelăciune şi delapidare. Până acum, organele de lege nu s-au pronunţat.

Azilul de bătrâni care ar fi trebuit construit la Bârlad este situat în cartierul Munteni. Dacă lucrările se vor finaliza, acolo ar trebui să fie găzduiţi 82 de pensionari.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite