Primar condamnat, dar cu privilegii şi drepturi intacte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Cozma, edilul din localitatea vasluiană Negreşti, a primit un an de închisoare cu suspendare, dar şi-a păstrat funcţia.

Magistraţii vasluieni au dat dovadă de clemenţă maximă în dosarul în care primarul oraşului Negreşti, Ioan Cozma, alături de Maria Damian, o angajată a primăriei, au fost judecaţi pentru infracţiuni de corupţie şi deturnare de fonduri europene.


Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, primarul Ioan Cozma a falsificat, împreună cu Maria Damian, o serie de documente într-un proiect în valoare de 62.000 euro, din care 49.860 euro a fost contribuţia Uniunii Europene (UE). Proiectul finanţat din fonduri PHARE a fost accesat în 2004 şi prevedea ridicarea unei fabrici de cărămizi ecologice.


Chirpici în loc de cărămizi ecologice


La un an după demararea proiectului, la Negreşti a ajuns însuşi Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, pentru a vedea investiţia. Însă, în loc de fabrică şi utilaje la standarde europene, oficialul avea să descopere cum vestitele cărămizi ecologice erau chirpici, frâmântaţi din lut, bălegar şi paie de câţiva rromi beneficiari ai Legii 416. Ancheta a fost finalizată în martie 2010, când Cozma a fost trimis în judecată de DNA pentru deturnare de fonduri europene, abuz în serviciu şi uz de fals, fiind acuzat de un prejudiciu de peste 50.000 euro.


Cei doi au fost condamnaţi la sfârşitul săptămânii trecute la un an, respectiv trei luni închisoare, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, însă magistraţii au decis suspendarea executării pedepselor.


În sentinţa primită de Ioan Cozma era prevăzută interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. În final, şi aceste două pedepse accesorii au fost suspendate, astfel că Ioan Cozma îşi păstrează fotoliul deprimar şi chiar poate candida pentru un nou mandat.

Rămâni pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite