Prefectul de Vaslui a cerut bani de la Bucureşti pentru a rezolva problema apei în mai multe localităţi din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seceta cruntă din acest an l-a băgat în alertă pe prefectul de Vaslui, radu Renga, care a solicitat ajutor financiar de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi de la Ministerul Muncii, familiei şi Protecţiei Sociale.

În acest sens, prefectul judeţului Vaslui a înaintat Direcţiei Generale Lucrări Publice din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului  o adresă prin intermediul căreia a solicitat sprijinul necesar  pentru identificarea fondurilor în vederea „finalizarii proiectelor finanţate O. G. nr.7/2006 - Programul de dezvoltare a infrastructurii în spaţiul rural, care  vizează alimentarea cu apă" a unor localităţi unde sursele de apă sunt limitate.

Astfel, în urma unei analize întreprinse în întreg judeţul privind starea surselor de alimentare cu apă, s-a constatat că este mai mult decât necesară finalizarea proiectelor începute şi finanţate prin proiectul mai sus menţionat, multe din comunele care au beneficiat de acest sprijin nemaiavând posibilitatea punerii în funcţiune a sistemelor de alimentare cu apă, în unele cazuri aflându-se la nici 25 % din stadiul lucrărilor.

Tot din lipsa fondurilor, unele unităţi administrativ teritoriale nu au putut finaliza nici execuţia unor foraje,  pentru care în anul 2007, prin Hotărârea de Guvern nr. 822/ 25.07.2007, s-au alocat 3.692 mii lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2007. Dată fiind gravitatea situaţiei, şi în acest caz s-a înaintat o adresă pentru găsirea unor soluţii.

Datorită lipsei precipitaţiilor şi a secetei prelungite din această vară, asigurarea necesarului de apă al populaţiei şi a animalelor este îngreunată, iar în unele comune distribuirea apei a fost făcută cu cisterne, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru a preveni asemenea situaţii de criză, am considerat mai mult decât necesar să înaintez personal ministerului de resort o notă de fundamentare prin intermediul căreia să pot prezenta nevoia de a fi sprijinite autorităţile administraţiei publice locale pentru a putea finaliza lucrările de execuţie a forajelor începute din 2007, în vederea includerii acestora în reţelele de alimentare cu apă prin sistem centralizat", a declarat Radu Renga, prefectul judeţului Vaslui.

În urma unor discuţii dezvoltate, deasemenea,  la nivelul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cinci familii nevoiaşe din comuna Todireşti vor primi o sumă de bani, prin aplicarea prevederilor Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, Guvernul acordând aceste ajutoare de urgenţă care urmare a situaţiei de criză generate de seceta din acest an.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite