Portret/ Vaslui: Ciprian Vântdevară le arată elevilor tainele cerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul s-a mutat din Galaţi la Bârlad acum mai bine de un an pentru a ocupa funcţia de coordonator al Planetariului de la Muzeul „Vasile Pârvan“.

Pe lângă proiecţiile astronomice cu care delectează publicul bârlădean, Ciprian Vântdevară a înfiinţat şi un club de astronomie. La Astroclubul „Perseus“ sunt înscrişi 18 bârlădeni, majoritatea liceeni, cu care Ciprian organizează diferite activităţi de observare şi cunoaştere a spaţiului cosmic. „În fiecare joi avem program de observare la telescop. Tinerii se arată destul de interesaţi de aceste activităţi. Din păcate, nu putem face aceste observaţii decât dacă ne permite vremea. În ultimele săptămâni, de exemplu, nu s-a putut pentru că a fost înnorat“, ne-a spus Ciprian Vântdevară.

A învăţat singur

Pasiunea pentru astronomie şi-a descoperit-o de când era copil. „Eram la sfârşitul clasei a IV-a şi am primit de la învăţătorul meu o carte de SF ca premiu. Am citit cartea aceea pe timpul vacanţei şi am rămas impresionat. După aceea, mi-a plăcut foarte mult geografia atât în gimnaziu, cât şi în liceu“, ne-a mărturisit muzeograful Vântdevară. El ne-a mai spus că toate cunoştinţele pe care le are din domeniul astronomiei le-a învăţat de unul singur, prin lecturi suplimentare. De altfel, acesta este şi unul dintre regretele lui Ciprian Vântdevară, care consideră că astronomia ar trebui inclusă măcar ca materie opţională în programa şcoalară.

Cinci ani de voluntariat

„E important ca elevii să ştie care sunt fenomenele care se petrec sub pământul pe care calcă sau pe cer. Dacă aş face un sondaj referitor la aceste lucruri, cred că foarte puţini ar fi cei care ar avea măcar cunoştinţe elementare. Şi e păcat“, a mai spus acesta.Timp de cinci ani, Ciprian a făcut muncă de voluntariat la Astroclubul „Călin Popovici“ din Galaţi, oraşul său natal.

„De fapt, la acest club din Galaţi sunt membru fondator împreună cu o altă persoană. În cei cinci ani de voluntariat am desfăşurat diferite activităţi din acest domeniu: prezentam cursuri, mergeam în tabere de astronomie. A fost o perioadă foarte frumoasă“, îşi aminteşte Ciprian Vântdevară. Muzeograful bârlădean a terminat Masterul în meteorologie, însă, spre dezamăgirea sa, nu a apucat până acum să profeseze în acest domeniu. „Mai fac, din când în când, câteva prognoze, în funcţie de anumite fenomene meteorologice pe care le observ pe diferite site-uri“, spune Ciprian.

Profil
Născut. 13 aprilie 1984, Galaţi.
Studii. Master în Climatologie Aplicată şi Protecţia Mediului Aerian, urmat la Universitatea Bucureşti.
Familie. Este necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Ce învaţă elevii când vin la Observatorul Astronomic?
Cei care vin pentru prima dată trebui să înţeleagă, în primul rând, cum funcţionează telescopul. De regulă, le arăt lucruri mai spectaculoase, pentru a le atrage atenţia. Îi las să admire Luna, craterele sau munţii de pe aceasta, sau alte planete din sistemul nostru solar, cum ar fi Jupiter sau Saturn.
Credeţi că vine sfârşitul lumii anul viitor?
Din punctul meu de vedere, astrologia este o pseudoştiinţă şi mi-aş dori să combatem aceste superstiţii. O vină pentru acest lucru o are şi mass-media, care dă amploare nejustificată acestor aberaţii. Cum s-a întâmplat, recent, şi cu explozia solară, care este un fenomen ce se petrece periodic. Cât despre 2012 şi calendarul mayaş care se va sfârşi anul viitor, nici nu merită să mai aducem vorba.

Ce-i place
Muzeografului bârlădean îi place să călătorească foarte mult. „Pe timpul facultăţii am avut ocazia să văd foarte multe locuri din ţara noastră“, spune acesta. De asemenea, Ciprian spune că îi mai plac meteorologia şi geografia.

Ce nu-i place
„Niciodată nu am reuşit să fiu foarte bun la matematică. Este o disciplină care nu mi-a fost la suflet niciodată“, ne-a spus Ciprian Vântdevară. Acesta a mai precizat că nu suportă persoanele care nu sunt punctuale.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite