Vaslui: Portret/ Romeo Talmaciu a cucerit lumea cu „Rotaria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dirijorul a pus bazele celei mai renumite fanfare din România, numită „Rotaria“. El şi artiştii lui, majoritatea copii, concertează în zeci de ţări.

Romeo Talmaciu a pus bazele unui grup instrumental de fanfară, primul de acest gen de după Revoluţie, în municipiul Vaslui. Fost profesor de muzică la Şcoala Generală „Mihai Eminescu“ din Vaslui şi la Palatul Copiilor din Iaşi, Romeo a selectat cu răbdare copii talentaţi pentru a-i reuni apoi în trupa instrumentală „Rotaria“.


„Am căutat copii timp de doi ani“


„Mă gândeam, prin anul 1998, că nu voi reuşi să găsesc copii talentaţi. Apoi am fost atât de hotărât să fac ceva pentru ca acest oraş să fie cunoscut în toată lumea încât nu m-am lăsat până nu am format un grup de calitate. Am căutat copii timp de doi până mi-am îndeplinit visul“, a spus dirijorul.


Iniţial, a început să lucreze cu 45 de copii, iar 20 dintre aceştia au ajuns să facă performanţă la instrumente. Sunt atât de renumiţi pentru talentul lor în interpretare încât organizatorii din şase oraşe europene îi solicită în fiecare an să vină să concerteze. Cu vârste cuprinse între 6 şi 20 de ani, tinerii din Fanfara „Rotaria“ formează una dintre cele mai apreciate formaţii de acest gen din România şi străinătate.


Au fost solicitaţi să apară chiar şi în filme. „Ne-a făcut cinste să putem participa în filmul marelui regizor Corneliu Porumboiu «A fost sau n-a fost» cu muzica noastră“, este mândru profesorul Romeo Talmaciu. Din repertoriul formaţiei fac parte cântece româneşti populare, care sunt interpretate în fiecare an în Austria, Turcia, Franţa, Germania, Norvegia şi Italia. Din Belgia profesorul s-a întors cu „Pupitrul de aur“ şi premiile speciale ale juriului acordate în cadrul Festivalului „Castelul de aur“ din Halhem.


Zece ani de activitate


La loc de cinste este şi nominalizarea la premiile GOPO din Bucureşti. Unul din cei mai talentaţi instrumentişti, considerat cel mai „tare“ la vârsta lui din România, este toboşarul Marian Bârzoi, care are 13 ani şi face parte din formaţie de şase ani. Dirijorul Romeo Talmaciu este titular şi la Palatul Copiilor din Iaşi, unde a descoperit de asemenea mici talente. Acum, el se pregăteşte de scoaterea celui de al patrulea CD al formaţiei, cu ocazia a zece ani de la înfiinţare.

întrebări şi răspunsuri


Care a fost cea mai mare împlinire?
Cea mai mare realizare este că am putut pune bazele Fanfarei „Rotaria“, care a dus Vasluiul în Europa. Acum suntem cunoscuţi în aproape toată lumea, suntem invitaţi la orice festival de muzică instrumentală.

Ce premii aţi luat?
În 10 ani de activitate am luat premii de excelenţă, trofee, toate însumând peste 45 de distincţii. Satisfacţia este atunci când toată lumea te aplaudă şi mai vor să mai cântăm o piesă.

ce-i place
Lui Romeo Talmaciu îi place să fie consecvent şi să fie mereu între primii prin ceea ce face. „Mă străduiesc să fac tot ce e posibil să ajung în frunte. Îmi place să călătoresc prin lume, să descopăr copii talentaţi şi mai ales să văd publicul încântat de prestaţiile noastre. Mă simt extraordinar când luăm premii“,
spune profesorul de muzică.


ce nu-i place
Nu îi place să fie obstrucţionat de nimeni. Este dezamăgit că au dispărut clasele cu profil de muzică pentru că în vremurile actuale este foarte greu să găsească valori.

profil
născut. 9 martie 1966.
studii. Universitatea „George Enescu“ din Iaşi.
familie. Căsătorit, are 4 copii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite