Portret/ Alin Costin pune Citroënul în mişcare pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a muncit în Marea Britanie pentru producătorul francez de automobile, Alin a decis să revină la Vaslui şi să lucreze în continuare, de acasă. Alin Costin a reuşit în câteva minute să-i convingă pe specialiştii în IT care se ocupă de site-ul Citroen din Anglia să-l angajeze pentru un proiect de milioane de euro.

Povestea de succes a tânărului de 28 de ani a început în 2003, când vasluianul, deloc intimidat de eticheta oraşului său de „pol al sărăciei în România“, şi-a deschis propria firmă de webdesign. Era singurul său angajat şi, în scurt timp, a reuşit să câştige destul de bine din munca lui.

„Într-o lună bună, luam din contractele cu firmele pentru care făceam site-uri şi câte 1.000 de euro. Totuşi, în România, munca mea se plăteşte de trei-patru ori mai puţin decât în străinătate“, a explicat Alin. Până în 2007 vasluianul a „devorat“ de pe internet şi din reviste specializate tot ce avea legătură cu munca lui, iar scopul său a fost să atingă perfecţiunea în domeniul Tehnologiei Informaţiei.

A învăţat tot de unul singur

„Am terminat liceul la o clasă cu profil informatic şi am urmat Facultatea de Ştiinţele Comunicării. Tot ce ştiu acum am învăţat singur“, a mai precizat tânărul.Convins că poate mai mult, în urmă cu trei ani Alin a plecat în Marea Britanie pentru a se angaja. „Am făcut un mic studiu şi am văzut că este ţara care plăteşte cel mai bine specialiştii din domeniul meu. Am stat o săptămână la un prieten de-al meu şi mi-am depus CV-ul în mai multe locuri“, îşi aminteşte vasluianul. Răspunsurile au venit imediat şi, după doar patru zile, Alin a primit o super-ofertă de la Agenţia Brandwidth Marketing Ltd din oraşul Windsor. „Prin această firmă am fost angajat să lucrez la site-ul Citroen din Anglia. Meseria mea e de interactive web developer“, a mai explicat Alin.

A făcut un oraş virtual

În Anglia, programul său de lucru era de la ora 9.00 la 17.30. El îşi dorea însă să facă mereu mai mult, aşa că stătea deseori până noaptea târziu şi studia.

„După ora 17.30 urma programul de pub, obişnuit acolo. Apoi, împreună cu un prieten bun, Aldwyn, făceam studii separate, proiecte experimentale de IT“, a mai povestit Alin. După un an de muncă în Marea Britanie, românului i s-a făcut prea dor de casă şi le-a propus angajatorilor englezi o colaborare de la distanţă. Astfel, în 2008 s-a întors de tot la Vaslui şi şi-a transformat casa într-un adevărat birou.

 Alin îşi petrece aproape 12 ore pe zi în faţa calculatorului, muncind pentru site-ul aceleiaşi mari companii de autoturisme.

Profil

Născut: 3 ianuarie 1982, la Vaslui.
Studii: A absolvit Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti.
Familie: Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

Îţi lipseşte stilul de viaţă din Marea Britanie?
Îmi lipsesc doar cidrul, pe care nu l-am găsit nicăieri în România, şi pub-urile. În rest, aici în Vaslui este viaţa mea. Merg totuşi o dată la două luni în Anglia şi stau câte o săptămână pentru a pune la punct proiectele cu Citroen. Nu pot spune că simt foarte mult lipsa vieţii din Anglia.

Ce proiecte de viitor ai?
Momentan lucrez pe cont propriu. Am însă mai multe proiecte în plan, dar trebuie să găsesc câţiva «băieţi deştepţi» alături de care să le pot pune în aplicare. Pentru mine webdesign-nul nu mai are niciun secret.

Ce-i place
„Îmi place Vasluiul, aşa cum este el. Aici m-am născut, am familie şi prieteni. În Anglia, oamenii sunt superficiali, iar relaţiile dintre ei sunt de faţadă. În România simţi când cineva te înjură sau te iubeşte din suflet“, a explicat Alin. Tânărului îi mai place să gătească şi chiar a câştigat un concurs.

Ce nu-i place
„Urăsc când cineva nu pune pasiune în munca sa. Mie mi-a fost foarte greu să încheg o echipă profesionistă. Dacă oamenii cu care lucrez nu se implică, totul este în zadar“, mărturiseşte vasluianul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite