Polițiștii de frontieră vasluieni au confiscat țigări de 1,2 milioane lei în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru combaterea contrabandei cu țigări, poliţiştii de frontieră au organizat şi 150 de acţiuni î timpul cărora au au confiscat aproximativ 144.000 de pachete de ţigări.

Potrivit unei analize realizate de IJPF Vaslui, datorită înăspririi controalelor efectuate în punctele de frontieră, reţelele de trafic cu produse de contrabandă s-au orientat către frontiera verde unde au fost descoperite 11 cazuri de contrabandă cu ţigări din care. „În primul semestru al anului 2011 au fost întocmite 40 dosare penale în care au fost cercetate 75 persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător peste limita a 10.000 de ţigarete sau contrabandă", a spus Irina Mirică-Gheucă, purtătorul de cuvânt al IJPF Vaslui.

Colaborare ci DIICOT Dâmbovița

La frontiera verde, cel mai important caz de contrabandă de ţigări a fost înregistrat luna trecută, când poliţiştii, coordonați de procurorii DIICOT Dâmboița, au reținut membrii unei reţele de crimă organizată care avea ca obiect de activitate contrabanda de ţigări şi care acţiona în zona de competenţă a IJPF Vaslui. „În rețea erau implicaţi 13 membri, 7 de cetăţenie Republica Moldova şi 6 de cetăţenie română, cu vârste cuprinse între 31 şi 48 de ani. Coordonatorul întregii activităţi a fost un cetăţean din localitatea  Huşi, Riu Ţ., în vârstă de 48 de ani", a mai spus Gheucă.

Modus operandi

Fiecare membru al reţelei a avut un rol bine definit în activitatea infracţională. Anchetatorii au reușit astfel să afle cum acționau contrabandiștii.

    - 6 cetăţeni moldoveni au transportat baxurile de ţigări de contrabandă la malul moldovenesc al râului Prut cu ajutorul unei căruţe. De aici, cu ajutorul unei bărci pneumatice şi a două pagăi au trecut ţigările pe malul românesc al Prutului;

     - întreaga cantitate de ţigări a fost încărcată în timp record (3 minute) într-un  microbuz care urma să le transporte în judeţul Prahova, unde alţi 5 membri ai reţelei se ocupau de comercializarea acestora;

     - după operaţiunea de încărcare a ţigărilor de contrabandă în microbuz, cetăţenii moldoveni urmau să se întoarcă pe teritoriul statului vecin;

     - şoferul microbuzului, cetăţean moldovean intrat legal în România, s-a deplasat împreună cu Riu Ţ., coordonatorul întregii activităţi infracţionale la popasul Stâna Costeşti de unde a preluat microbuzul cu care urma să transporte ţigările

    - Riu Ţ. în maşina proprie, l-a condus, în calitate de antemergător, până la locul în care erau depozitate ţigările;

     - locul de încărcare a ţigărilor a fost staţia I.T.A. Ghermăneşti, situată pe drumul naţional Albiţa-Iaşi, distanţa până la râul Prut fiind de aproximativ 5 m.

În acţiunea de prindere în flagrant a membrilor reţelei, I.J.P.F. Vaslui a participat cu 17 poliţişti de frontieră şi 5 autovehicule. Pentru reţinerea infractorilor s-a folosit armamentul din dotare, fiind trase în total 5 focuri de avertisment în plan vertical şi 3 asupra mijlocului de transport. Doi dintre moldovenii care au încărcat ţigările au fost reţinuţi imediat, ceilalţi 4 şi şoferul microbuzului, care au fugit de la faţa locului, fiind identificaţi şi reţinuţi în următoarele 24 de ore. Pentru soluţionarea operativă a cauzei au fost informate şi autorităţile statului vecin, evenimentul fiind cercetat în comun.

 Contrabandiștii, în arst preventiv

În microbuz a fost descoperită cantitatea de aproximativ 17.000 de pachete de ţigări marca  „Plugarul", în valoare totală estimată la de 34.000 lei. Ulterior, continuând cercetările în această cauză, poliţiştii de frontieră vasluieni au executat percheziţii domiciliare la domiciliul şi, respectiv, reşedinţa lui Riu Ţ., ridicând de la domiciliul acestuia două agende prezentând înscrisuri care au legatură cu cauza. „În cauză, în aceeaşi perioadă, DIICOT Dâmboviţa a mai procedat la arestarea pentru 29 zile a încă 5 persoane, cetăţeni români cu vârste cuprinse între 31 de ani şi 42 de ani din jud. Prahova", a încheiat  purtătorul de cuvânt al IJPF Vaslui.

Momentan toţi membrii reţelei sunt cercetaţi în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat, contrabandă şi evaziune fiscală.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite