FOTO ŞOCANT Padocul din Bârlad, cimitir garantat pentru maidanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura şansă de supravieţuire a câinilor fără stăpân hămesiţi şi îngrămădiţi în adăpostul administrat de municipalitate este de-a se mânca unul pe celălalt. Iubitorii de animale care supraveghează activitatea padocului surprind frecvent scene abominabile în care sunt implicate patrupedele.

Puţini bârlădeni ştiu ce se întâmplă cu câinii vagabonzi după ce aceştia sunt culeşi de pe străzi de către reprezentanţii Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din Bârlad. Potrivit legilor în vigoare, aceştia ar trebui adăpostiţi într-un spaţiu corespunzător, nu mai mult de patru într-o cuşcă, şi hrăniţi zilnic de către angajaţii Serviciului. În realitate, zeci de patrupede sunt puse laolaltă, iar dacă nu sunt ucise de condiţiile vitrege se mănâncă unul pe celălalt.

Câinii culeşi de pe stradă nu mai ajung la padoc

Nu puţine sunt scenele de cruzime ce au loc între animalele de la padocul situat în apropierea Grădinii Zoologice. Iubitorii de animale au fotografiat cum leşurile cânilor stau cu zilele în aceleaşi cuşti cu animalele vii, care, hămesite de foame, se hrănesc din ele. „Este groaznic ceea ce se întâmplă. Animalele sunt ţinute în condiţii greu de imaginat. Practic, sunt condamnate la moarte. Sunt puşi căţei mici la un loc cu cei mari şi agresivi. Vă imaginaţi ce se întâmplă cu aceştia“, a spus Lucia Călinoiu, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi-l pe Azorel“, singura organizaţie nonguvernamentală din Bârlad care are ca domeniu de activitate protecţia animalelor.


Aceasta a precizat că mai mulţi iubitori de animale i-au reclamat că maidanezii capturaţi de hingheri de pe străzi n-au mai ajuns la padoc. „În urmă cu câteva zile o căţeluşă a fost luată de aceştia, însă n-a mai ajuns la padoc. Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu câinii de nu mai ajung la adăpost“, a mai spus Lucia Călinoiu.

image

Click pe poze pentru fotogalerie din interiorul padocului bârlădean. Atenţie, IMAGINI ŞOCANTE!


Pe de altă parte, reprezentanţii Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din Bârlad recunosc că animalele mai mor peste noapte în cuşti, însă neagă implicarea angajaţilor în uciderea acestora. „Se mai întâmplă să mai moară câte un câine peste noapte şi poate se mânăncă între ei. Sunt animale, nu avem ce să le facem. Reclamaţiile care se aduc sunt nefondate însă. Nici nu se pune vorba ca animalele capturate să nu ajungă la adăpost sau să fie eutanasiate. Sunt câţiva ani de când nu a mai fost eutanasiat niciun câine“, ne-a spus Adrian Cărăbăţ, administratorul Serviciului.

Hrană de un leu pe zi pentru fiecare câine

Acesta a mai spus că totul este o răzbunare a celor care „stau pe lângă garduri şi fotografiază câinii“. Potrivit autorităţilor, la padocul situat în apropierea Grădinii Zoologice din Bârlad există aproximativ 100 de câini. De la bugetul local al municipiului Bârlad se alocă, zilnic, câte un leu de câine pentru hrană. Costuri mai mari sunt pentru capturare şi sterilizare.


Potrivit autorităţilor, acestea se ridică la 100 de lei pentru fiecare câine. În aceşti bani intră tranchilizantul şi manopera medicului veterinar. Primarul oraşului, Constantin Constantinescu, declara, în urmă cu câteva luni, că intenţionează să achiziţioneze un laborator mobil care să meargă prin toate zonele urbei pentru a steriliza câinii. Nimic concret, până în prezent, însă. Totul râmâne un cerc vicios şi câinii au două variante: să hoinărească pe străzi sau să moară la padoc.

Mesaje de protest din străinătate

 Lucia Călinoiu a trimis petiţii peste petiţii în speranţa că va primi sprijin pentru salvarea câinilor maidanezi de la măcel. Nicio instituţie a statului n-a mişcat un deget. Interesant e că sute de mesaje de revoltă au început să apară de la iubitori ai animalelor din străinătate. „Suntem oripilaţi de cruzimea faţă de animale care reiese din aceste imagini şi care reflectă  mentalitatea autorităţilor române faţă de implementarea legilor pentru protecţia animalelor în vigoare în România. Este evident că autorităţile române NU VOR să aplice legea şi continuă să tortureze şi să omoare animale“, se menţionează într-un e-mail trimis la redacţie. Foarte multe persoane de peste hotare şi-au arătat disponibilitatea de-a adopta căţei din Bârlad. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite