PORTRET Vaslui Andra Maria Bighiu, vicecampioană europeană la arte marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 10 ani, după numai câteva luni de antrenamente, vasluianca a urcat de două ori pe podiumul european la Shudokan-Fudokan, la categoria ei de vârstă.

Sportiva a început să practice artele marţiale în urmă cu aproximativ doi ani, datorită unei prietene. „Prietena mea a insistat atât de mult, încât am zis să merg să văd şi eu despre ce e vorba. Practic, se poate spune că am început să practic acest sport din întâmplare“, îşi aminteşte Andra, care a ajuns la Clubul Sportiv „Karate-Kensei“, condus de instructorul Constantin Roznov.


Primul concurs, după aproape un an


După câteva luni, graţie talentului şi seriozităţii de care a dat dovadă, sportiva a participat la primul ei concurs, la faza zonală a Campionatelor Naţionale de Karate Tradiţional de la Galaţi, unde a câştigat medalia de argint. „Am avut emoţii foarte mari. Eram chiar speriată când am văzut că sunt sute de copii. Dar cum tot datorită acestui sport am învăţat să îmi înving frica, mi-am zis că nu am ce pierde“, povesteşte sportiva care se bucură şi de sprijinul părinţilor.


„Iniţial nu am fost de accord ca ea să practice acest sport. Îmi închipuiam că se bazează foarte mult pe violenţă. Când am realizat că, de fapt, nu este aşa, am început să o încurajez. Pot spune că Andra este un sportiv perseverent care ştie să aprecieze ceea ce primeşte“, a spus Daniela Bighiu, mama fetiţei. Fata este cooptată frecvent să participe la competiţiile oficiale. A ocupat un merituos loc II la Campionatul Naţional de Kata Fudokan, care s-a desfăşurat anul trecut în luna octombrie.


Vrea aurul la Mondiale


În primăvara acestui an, sportiva a participat, pentru prima oară, la Campionatul Eurpoean de Shudokan-Fudokan, unde a câştigat două medalii: una de argint la individual şi bronzul la echipe. „La Europene chiar nu am mai avut deloc emoţii. Din păcate, la ultimul meci, m-am luptat cu o fată din Polonia mai experimentată ca mine cu două centuri şi am pierdut aurul. Atunci am hotărât să mă antrenez şi mai mult pentru că ştiu că pot mai mult“, spune ambiţioasă eleva. Ca planuri de viitor, Andra îşi doreşte să avanseze în grad, de la centura verde la centura albastră, iar visul ei măreţ este acela de a lua aurul la Campionatul Mondial din această toamnă, care se va desfăşura tot în Serbia. De asemenea, ea ne-a mai destăinuit că ar vrea să devină avocată.

întrebări şi răspunsuri
Cât timp dedici acestui sport?
În mod normal fac cam patru, cinci antrenamente pe săptămână. În schimb, în preajma concursurilor, senpai-ul ne cheamă mai des. Practic, în luna premergătoare competiţiei ni se dublează numărul orelor de antrenament.
Nu e greu acest sport pentru o fată?
Nici pe departe. Artele marţiale nu ne învaţă doar să ne batem, ci ne ajută şi din punct de vedere psihic şi emoţional. Karate-ul este un mijloc pentru îmbunătăţirea caracterului, te face mai sincer şi te ajută să afli respectul faţă de sine şi faţă de ceilalţi. Eu recomand tuturor să practice acest sport, indiferent de vârstă.

ce-i place
Andrei îi plac foarte mult excursiile şi marea. „Îmi place la nebunie să înot şi să schiez. Aşa că îmi împart hobby-urile, în funcţie de anotimp. De asemenea, ador să citesc, o bună parte din timpul meu fiind dedicat cărţilor“, a afirmat sportiva.

ce nu-i place
„Nu-mi place să stau prea mult în faţa calculatorului, aşa cum fac o parte din prietenii mei. Detest culorile spălăcite, dar şi negrul. Pot spune că nu mă omor după sucul de portocale“, a încheiat fetiţa.

profil
născută.
16 august 2001, la Vaslui.
studii. Este elevă în clasa a IV-a la Şcoala nr. 3 „Constantin Parfene“ din Vaslui.
familie. Este singură la părinţi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite