PORTRET VASLUI Sebastian Hagiu: „Trăiesc orice meci de handbal ca un vulcan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Hagiu
Sebastian Hagiu

Şi-a început cariera de sportiv din postura de jucător la Moldosin. Apoi, el a pregătit sute de juniori la LPS Vaslui, iar în prezent se ocupă de sportivii de la CSM Bacău.

Sebi a început handbalul de la o vârstă fragedă, fiind luat sub aripa protectoare a profesorului Gheorghe Posteucă, cel care avea să-şi pună amprenta pe pregătirea sa profesională. „De-alungul timpului am mai avut si alţi indrumători care m-au ajutat foarte mult în carieră, ca Angela Tănăsescu, Virgil Bedicov, Liviu Gugleş şi nu în ultimul rând Laurenţiu Cozma“, precizează Sebastian.


De la jucător la antrenor


Deşi pentru el handbalul a fost dragoste la prima vedere, pentru un timp a cochetat şi cu fotbalul. „Am jucat fotbalul aproape un an, dar a trebuit să renunţ deoarece m-am accidentat. Şi uite aşa m-am întors la handbal“, subliniază profesorul. Această alegere nu a regretat-o nicio clipă, mai ales că nu s-ar vedea făcând altceva în afara de acest sport, indiferent din ce postură, fie jucător, fie antrenor sau arbitru.


Cariera de jucător a încheiat-o devreme, la 28 ani, şi imediat a început să cochetze cu arbitrajul şi, în paralel, cu antrenoratul. Ca jucător a evoluat pentru LPS Vaslui şi Moldosin, echipă alături de care s-a clasat pe locul VI în Liga Naţională (cea mai bună performanţă a clubului de după Revoluţie), însă a avut oferte şi de la alte cluburi ca Universitatea Cluj, Dinamo Bucureşti sau Ştiinţa Bacău.


„Am ales antrenoratul pentru ca n-am putut sta departe de sportul ăsta, pentru că a fost mereu o provocare pentru mine să lucrez cu o echipă, să reuşesc să mă fac înţeles, să transmit acesteia toate informaţiile necesare în aşa fel încât să obţinem şi rezultatele dorite. Nu în ultimul rând, îmi plac copiii şi asta a fost mereu un motiv  suficient de puternic care m-a determinat să le aleg compania“, a punctat Sebastian.


„Fiecare meci e «finala»“


Motivele care l-au făcut să se ocupe de copii sunt de natură emoţională. „Este minunat sentimentul pe care îl ai atunci când îi vezi cum cresc sub ochii tăi, cum evoluează ca sportivi şi nu numai, cu obligaţia din partea noastră, a antrenorilor, de a-i susţine şi de a-i dirija spre performanţă“, a explicat vasluianul. Sebi recunoaşte că este mult mai greu din postura de antrenor decât de jucător. „Desigur, e mai greu ca antrenor şi când spun asta mă gândesc la faptul că lucrez cu o echipă, nu cu un singur sportiv, că implicit este vorba de caractere diferite, temperamente diferite, că trebuie să ai tact în felul cum abordezi ca să reuşeşti să-i determini să dea tot ce au mai bun“, a spus Sebi Hagiu, adăugând că din aceste motive se agită mereu pe bancă şi trăieşte fiecare meci la intenstate maximă.


„Trăiesc meciurile ca un vulcan, fiecare dintre ele fiind pentru mine «o finală». Eu consider meseria de antrenor una grea, o meserie în spatele căreia se ascunde o muncă colosală şi pe care o fac cu multă pasiune, motiv pentru care şi aşteptările sunt pe măsură. Toate astea, cel puţin în cazul meu, mă determină să trăiesc orice meci ca un vulcan“, a încheiat vasluianul.

întrebări şi răspunsuri
Cum ai ajuns la Bacău?
La Bacău am ajuns în urma rezultatelor pe care le-am obţinut ca antrenor la juniori, în ultimii doi ani fiind atent monitorizat de cei de la această echipă. De altfel, în ultimii doi ani, am mai avut oferte de la echipe de Divizia A, dar am vrut să duc la bun sfârşit ce începusem cu echipa pe care o aveam deja de opt ani.
Ca arbitru, cum te înţelegi cu jucătorii?
Faptul că la rândul meu am fost jucător m-a ajutat foarte mult şi, în consecinţă, mi-a fost foarte uşor să arbitrez. De altfel, majoritatea arbitrilor din lotul de elită provin din rândul foştilor jucători de cel mai înalt nivel, aşa încât nu putem vorbi decât de un arbitraj pe măsură.

ce-i place
Sebi precizează că adoră să călătorească, în special la munte, dar şi să vizioneze filme. „Îmi place tot ce e frumos şi-mi plac foarte mult copii. Îmi place compania celor apropiaţi mie şi sufletului meu“, a adăugat profesorul.

ce nu-i place
La acest capitol, Sebi Hagiu afimă că sunt puţine lucruri pe care le poate enumera. Totuşi, nu poate suferi mincinoşii şi ipocriţii.

profil
născut. 1 aprilie 1974, Bârlad.
studii. A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Bacău, 1999.
familie. Este căsătorit şi are doi copii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite