PORTRET Romeo Antonio Pălie pictează natura în mii de culori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul din Bârlad este pasionat de flori, iar tablourile sale au ajuns să fie expuse în muzeele din întreaga Europă.

Pentru Romeo Antonio Pălie lucrul cu pensula şi şevaletul este cel mai important în viaţă. S-a simţit atras de pictură încă de când era copil. De altfel, tatăl său, Toni Pălie, originar din Huşi, a fost un pictor decorator recunoscut. Învăţătoarea sa a observat talentul nativ şi l-a încurajat să meargă pe această cale a artei. „În clasele gimnaziale am fost remarcat de către profesorul Mihai Ioan. Sub îndrumarea acestuia, am participat frecvent la concursuri de desen la şcoală“, şi-a amintit Pălie.


Membru al Uniunii Artiştilor Plastici


A absolvit Academia de Arte Decorative şi Design „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, la clasa maestrului Vasile Grigore. „Am fost remarcat de acesta ca fiind un foarte bun colorist. Maestrul m-a caracterizat drept o fire introvertită, cu un aer special faţă de ceilalţi studenţi“, a mai spus Pălie. În facultate, Romeo Antonio Pălie şi-a vernisat prima expoziţie. Se întâmpla la Galeriile „Eforie“ din Bucureşti, tema lucrărilor fiind „lumină şi îngeri“. După ce şi-a terminat studiile a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Galaţi.


Profesor de desen la „Codreanu“


Lucrările sale au ajuns pe simeze în străinătate, în ţări precum Germania, Austria, Franţa sau Canada. „În Germania, cu ajutorul unui prieten neamţ, iubitor de artă şi colecţionar, particip anual la expoziţii“, a adăugat Pălie. Artistul este frecvent protagonistul emisiunilor de profil realizate de posturile de televiziune din ţară. O altă reuşită din cariera lui Romeo Antonio Pălie este şi participarea la Salonul Mondial de Artă de la Milano, acolo unde, mărturiseşte artistul, lucrările sale au fost foarte apreciate. Pictorul este profesor de desen la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad. Anul acesta, elevii săi au participat cu lucrări la Expoziţia Internaţională de Artă organizată în Bârlad, cu participanţi din nouă ţări.


Pălie mărturiseşte că lucrează în fiecare zi la câte o lucrare, chiar dacă nu reuşeşte să o termine. De când a pus prima dată mâna pe penson şi până în prezent, artistul estimează că a realizat în jur de 4.800 de picturi. Mare parte dintre acestea se află în colecţiile personale ale pasionaţilor de artă din diferite ţări de pe glob, dar şi în muzee din Germania şi Austria.

întrebări şi răspunsuri

Cum v-aţi caracteriza lucrările?
Lucrările mele reprezintă o definiţie a timpului din punct de vedere artistic şi, totodată, o etapă de creaţie prin care fiecare lucrare creează un mister, un mesaj şi o definiţie importantă în plan artistic.
Ce vă inspiră?
Lucrarea devine interesantă atunci când culoarea este aşezată pe pânză. Devine interesantă când apare o transcendenţă între două lumi, cum ar fi lumea spirituală şi cea materială. Nu poate fi definită ca o constantă. Ea este imaginară şi reală în cazul finalizării. Frumosul înconjurător este un subiect lăsat de Dumnezeu. Cât timp există culoare în tot ce ne înconjoară, vorbim de un part-time dăruit de Dumnezeu.

ce-i place
Artistului bârlădean îi place electronica. „Este un hobby pe care l-am practicat de mic copil, realizând diferite montaje de amplificare audio“, a spus Romeo Antonio Pălie.

ce nu-i place
Bârlădeanul este dezamăgit de modul în care ţara noastră a evoluat după Revoluţie şi spune că dezaprobă persoanele politice care îşi atribuie merite care nu le aparţin. Nici cu legile prea blânde Pălie nu este de acord.

profil
născut. 12 iulie 1969, la Bârlad.
studii. Academia de Arte Decorative şi Design „Nicolae Grigorescu“, Bucureşti.
familie. Este necăsătorit.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite