PORTRET Cristian şi Constantin Enea Fraţii din „Rotaria“ vor să cânte în Fanfara Militară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii cunoscutei fanfare din Vaslui provin dintr-o familie de muzicanţi. Tatăl cântă la trompetă, iar mătuşa este interpreta Silvia Ene.

Î ncă de mici, fraţii Cristian (17 ani) şi Constantin (15 ani) au fost înconjuraţi de instrumente muzicale. Tatăl lor este lăutar şi i-a învăţat de la o vârstă fragedă să cânte la trompetă. „Talentul nostru este o moştenire de familie. Când eram mic, eu cântam la trompetă şi la acordeon, iar fratele meu doar la trompetă, pentru că alte instrumente nu-i plăceau“, ne-a spus Cristi. În urmă cu patru ani, cei doi au ajuns în Fanfara «Rotaria», alături de care au strâns zeci de premii la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale.


Instrumente după mărimea buzelor


„Eram în clasa a VII-a când am ajuns la Fanfara «Rotaria». Mătuşa noastră, Silvia Ene, a fost cea care ne-a dus pentru prima data la Clubul Elevilor, unde am fost preluaţi de domnul profesor  Romeo Tălmaciu“, îşi aminteşte Cristi. El luat tuba, un instrument mai dificil după cum spune chiar el, iar fratele său au fost desemnat să cânte la trombon.


„Nu ne-am ales noi instrumentele. Domnul profesor ne-a spus fiecăruia ce instrument trebuie să folosim. Pentru că a văzut că am buzele mai subţiri, mi-a dat trombonul, iar fratele meu, având buzele mai groase, a luat tuba. Practic, s-a uitat la buzele noastre şi astfel ne-a ales instrumentele“, precizează Costel.

Supăraţi că au ratat finala la „Românii au talent“


Multe dintre turneele la care au participat au fost peste graniţele ţării, iar după fiecare prestaţie au stârnit ropote de aplauze. Şi la „Românii au talent“ au participat cu Fanfara «Rotaria». „Noi am ajuns până în semifinale, însă cred că meritam mai mult. Nu spun că trebuia să câştigăm noi concursul, pentru că erau foarte mulţi oameni talentaţi acolo, dar măcar un loc în finală trebuia să primim“, a spus Costel. Fratele său a completat că participarea la acest concurs rămâne totuşi una dintre cele mai frumoase amintiri. „Am fost la multe turnee, însă cea mai tare experienţă a fost la «Românii au talent»“, a subliniat Cristi.  

Vor să câştige Festivalul Fanfarelor


Cristi şi Costel Enea vor ca „Rotaria“ să ajungă cea mai bună fanfară din ţară. „Ne dorim tare mult să câştigăm Festivalul Fanfarelor. În ţară sunt foarte multe fanfare bune, ca «Transilvania» sau «Ciocârlia», însă şi noi suntem buni. În plus, avem şi o coregrafie pe care alte trupe nu o au“, a precizat Costel. În viitor, ambii îşi doresc să urmeze Conservatorul, iar apoi vor să facă muzică militară. „După Conservator sperăm să ajungem la Bucureşti, în Fanfara Militară. Nu ne-am gândit să ne facem o trupă şi, oricum, vom fi mereu alături de domnul profesor Tălmaciu şi Fanfara «Rotaria»“, a încheiat Cristi.

întrebări şi răspunsuri


V-aţi gândit vreodată să faceţi şi altceva?
„Pentru noi, muzica înseamnă totul. Nu cred că vom face altceva în afară de asta. Ne place foarte mult şi facem muzică mereu, chiar şi în vacanţă“, a spus Cristi.
De ce vreţi să ajungeţi la Fanfara Militară?
„Acolo se face şi altfel de muzică, inclusiv clasică. Avem o rudă care este în fanfară şi ne-a spus că este un salariu decent. În plus, este şi o chestiune de prestigiu“, a precizat Costel.

Costel

născut. 3 mai 1996, Vaslui.
studii. Este elev în clasa a IX-a la Liceul „Ion Mincu“, profil industrie alimentară.
familie. Mai are un frate.

ce-i place
Lui Costel îi place mult să fie înconjurat de prieteni, iar în materie de sporturi joacă baschet de fiecare dată când are ocazia. „Îmi mai place foarte mult să vorbesc la telefon“, a adăugat Costel.

ce nu-i place
ll Mezinul familiei afirmă că urăşte cel mai mult să fie contrazis. „Chiar şi atunci când probabil nu am dreptate, tot nu-mi convine să fiu contrazis“, a recunoscut Costel.

Cristian

născut. 29 decembrie 1994, Vaslui.
studii. Este elev în clasa a XI-a la Liceul „Ion Mincu“, profil ştiinţe sociale.
familie. Mai are un frate.

ce-i place
Şi Cristian preferă să petreacă mult timp cu prietenii, să se joace pe calculator şi să meargă în excursii. „Am călătorit mult alături de colegii din trupă, cu ocazia turneelor pe care le-am avut în ţară şi în străinătate“, a spus Cristi.

ce nu-i place
Trezitul de dimineaţă este un adevărat calvar pentru el. „Nici handbalul nu-mi place. Se potriveşte cel mai bine fetelor“, a explicat adolescentul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite