PORTRET Cristian Gheorghiţă, vasluianul care pictează în culori vii griul cotidian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul a reuşit să îşi expună lucrările în oraşul natal după nenumărate expoziţii pe care le-a avut în ţară şi străinătate.

Lui Cristian i-a plăcut încă de mic să mâzgălească, după cum recunoaşte el. Ca orice copil, picta peste tot, însă desenele lui aveau ceva aparte şi asta pentru că el provine dintr-o familie cu înclinaţii artistice. „Grădiniţa m-a ajutat să am siguranţă în trasarea liniilor şi a bastonaşelor. Apoi am avansat şi deja desenam maşini şi roboţi. Eram fascinat de animaţii, de desenele animate care se dădeau pe TVR1, în aşa fel încât ziua mea se transforma, în funcţie de ora magică, în orele de desen“, povesteşte artistul.


Dependent de desen


Mai târziu, după ce a intrat la şcoală, personaje precum Bugs Bunny, Daffy Duck sau Road Runner, l-au determinat pe Cristian să deseneze astfel de personaje. „Foloseam doar pixuri de diferite culori şi carioci şi niciodată creioane. Parcă devenisem dependent, deoarece nu trecea zi fără să umplu vreo câteva pagini din caietele de şcoală cu desenele mele“, îşi aminteşte Cristian.


Anii au trecut, iar Cristian a devenit un adolescent rebel. „Pentru examenul de capacitate făceam pregătire la matematică, dar lipseam cu stoicism. Banii pe care îi primeam de la ai mei îi dădeam pe ţigări şi pe bere. Recunosc că nu am fost un copil model“, mai spune bârlădeanul. Primul an de liceu l-a găsit pe Cristian Gheorghiţă într-o clasă cu profil mecanic. Abia în clasa a X-a, printr-o împrejurare norocoasă, artistul a ajuns la Liceul Pedagogic „Alexandru Vlahuţă“ din Bârlad, sub îndrumarea profesorului Dinisie Gradu.


Atunci şi-a dat seama că pictura este chemarea lui în viaţă. „De la domnul Gradu am învăţat să folosesc fondurile obscure, utilizând culoarea catifelată a albastrului de Prusia. Aveam, uşor, înclinaţii spre morbid, pictând lucrări ca «Mortul care umblă», imagini cu oase, fantome sau femei vinete“, mărturiseşte pictorul bârlădean. În perioada liceului, Cristian a participat la nenumărate concursuri şi expoziţii colective, dar şi la olimpiadele şcolare la materiile istoria artei şi pictură.


A primit o bursă în Spania


Cristian şi-a continuat apoi studiile la Facultatea de Arte Plastice a Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, specializarea pictură. Atunci a început să organizeze expoziţii atât în Iaşi, cât şi în alte oraşe din ţară. În 2008, datorită rezultatelor foarte bune pe care le-a avut, atistul a beneficiat de o bursă „Erasmus“ la Bilbao, unde a stat timp de 6 luni. Tânărul spune însă că această experienţă nu l-a ajutat prea mult, deoarece profesorii români le dădeau clasă celor spanioli. „Această călătorie am văzut-o mai mult ca un schimb de experienţă sau chiar distracţie. Am pictat şi acolo şi pot spune că am folosit pentru prima dată imprimeul şi siliconul în combinaţie cu vopseaua. Am avut şi acolo nenumărate expoziţii de care sunt foarte mândru“, mai povesteşte pictorul.


În sfârşit la Bârlad


După experienţa spaniolă, Cristian a revenit acasă şi şi-a terminat studiile. „La examenul de disertaţie, tema aleasă se numea «Evoluţia exprimării plastice de la figurativ la abstract». Filosofia existenţialistă de care mă simţeam copleşit mi-a adus reverberaţii spirituale în planul cosmic. Adică, eram un fel de Dumnezeu călare pe o bicicletă Pegas“, mai spune Cristian. După aproximativ 4 ani în care a avut nenumărate expoziţii în marile oraşe din ţară, Cristian a reuşit să le arate şi bârlădenilor lucrările sale la vernisajul organizat la începutul lui septembrie. Picturile pot fi admirate pe simeze până la sfârşitul lunii.

întrebări şi răspunsuri


Ai vreun model care te-a inspirat în carieră?
Pentru că eu nu pot activa decât în relaţie cu arta, am fost inspirat de oameni care au avut succes încă din timpul vieţii. Vă daţi seama că nu mă refer prea mult la pictorii români. Aş putea face, totuşi, referire la pictorul Corneliu Vasilescu, care s-a născut la Bârlad şi are lucrări pe placul inimii mele. Ceilalţi ne zbatem în mediocritate, nu artisitic, ci financiar.


De ce abstract şi suprarealist?
Sunt abstract pentru că aşa m-am născut. Sunt mult mai atent la simboluri decât la sugestii. Suprarealist sunt pentru că mă simt străin de tot ce mă înconjoară, de parcă aş fi departe de casă, departe de realitate.

ce-i place
Artistul iubeşte muzica bună, vinul bun şi recunoaşte că şi-ar dori un atelier mult mai încăpător. „Mi-ar plăcea să stau cufundat într-un fotoliu, ascultând o piesă de jazz, savurând un pahar cu vin, iar ochii să îmi stea aţintiţi la un tablou pe care îl concepusem în ziua respectivă“, spune tânărul pictor.

ce nu-i place
Artistul nu citeşte ziarele de scandal şi nici nu este interesat de politică.
„Nu-mi place societatea în care trăim. Nu îmi plac ziarele de scandal şi nici posturile de radio unde muzica se repetă într-un mod insuportabil. Nici politica nu îmi place pentru că o consider inutilă sau chiar mai rău“, a adăugat Cristian Gheorghiţă.

profil
născut. 11 august 1987, la Bârlad.
studii. Universitatea de Arte „George Enescu“din Iaşi.
familie. Este necăsătorit.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite