Natalitatea, în scădere drastică în judeţul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Maternitatea din Vaslui rămân goale din ce în ce mai multe paturi
La Maternitatea din Vaslui rămân goale din ce în ce mai multe paturi

Numărul vasluiencelor care rămân gravide este de două ori mai mic faţă de anul trecut. Cuplurile din judeţ susţin că nu pot risca aducerea pe lume a unui bebeluş în condiţiile crizei economice şi a nesiguranţei locului de muncă.

Tinerele căsătorite din Vaslui spun că sunt nevoite să ia în calcul în primul rând situaţia economică actuală în momentul în care discută cu soţii oportunitatea aducerii pe lume a unui copil. Instabilitatea locului de muncă, dar şi salariile reduse sunt principalele impedimente care determină amânarea „proiectului“ pe termen nelimitat în majoritatea cazurilor. 

Doamnele susţin că nu-şi pot permite să rişte să rămână însărcinate deoarece în cazul în care rămân fără sprijin financiar, primul care ar avea de suferit este bebeluşul. „Îmi doresc foarte mult un copil, dar acum nu aş face unul pentru că este foarte greu. Nu-mi mai permit financiar şi nici locuinţă n-am. Poate peste 2-3 ani, dacă va fi mai bine“, a Cristina Hrincu, secretară din Vaslui.


Familii cu un singur copil


Multe familii care au un copil spun că nu şi-l mai permit şi pe al doilea. Mamele tinere sunt îngrijorate de momentele ce vor urma şi cheltuielile pe care le vor avea dacă mai apare şi al doilea copil. „Soţului meu i-a luat 30% din salariu. Eu câştig numai câteva sute de lei pe lună. Deja cheltuielile sunt mari cu un copil, mai ales în timpul iernii şi de aceea nu mi-l permit pe al doilea“, a declarat Carmen Zgură.


2.000 de femei în evidenţă


Psihologii, pe de altă parte, spun că părinţii trebuie să facă tot posibilul să aducă pe lume măcar doi copii. „Copilul singur la părinţi este mai egoist şi este foarte dependent de părinţi. Dacă ar mai avea un frate sau o soră, ar fi mai detaşat de părinţii lui“, a explicat Ana Rinder, psiholog.


Statisticile arată însă rău. Natalitatea s-a înjumătăţit în judeţul Vaslui faţă de anul trecut. Dacă în 2009 medicii de familie aveau în evidenţe peste 4.500 de femei însărcinate, anul acesta numărul lor s-a redus la 2.000. „Naşterea primului copil reprezintă mai bine de 70% din totalul naşterilor, dar problema este la naşterea celui de-al doilea copil din familie, care reprezintă doar 5% din total“, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.
Cei mai mulţi copii s-au născut în luna august a acestui an. În intervalul menţionat mai sus au fost aduşi pe lume 384 de bebeluşi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite