Mioara Daşcău, doctorul cu care vasluienii se mândresc cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „Doctorii cu care Vasluiul se mândreşte" demarată de ziarul „Adevărul" a ajuns la final. Juriul de specialitate împreună cu cititorii au hotărât ca specialistul care merită să fie în fruntea clasamentului  să fie medicul de familie Mioara Daşcău.

Mioara Daşcău a decis că vrea să se facă medic încă de mic copil, mai exact atunci când avea vârsta de 5 ani. Ea povesteşte că la acea vreme se îmbolnăvise de bronhopneumonie, iar medicul care a tratat-o i-a prescris, ca şi tratament,  penicilină, antibiotic injectabil în vogă pe atunci. „Deşi eram copil, am conştientizat că totuşi e prea dureros acel tratament şi mi-am jurat, atunci, că vreau să devin medic pentru copii, ca să nu mai prescriu injecţii niciodată", povesteşte doctoriţa. Momentul acela i s-a îndeplinit şi, după câţiva ani în care a învăţat a reuşit să ia examenul la Facultatea de Medicină din Iaşi din prima. „Îmi amintesc că aveam emoţii şi o frică de nedescris. Cu toată lipsa de modestie, am reuşit să trec examenul din prima, deşi erau 10 candidaţi pe un loc. Atunci a fost momentul în care am crezut cu adevărat că meseria de medic mi-a fost sortită", ne-a mai spus Mioara Daşcău.

A devenit apreciată în breaslă

Imediat după terminarea facultăţii, Mioara Daşcău a făcut stagiatura în Iaşi, acolo unde a lucrat în mediul universitar specializându-se în managementul serviciilor de sănătate. Toate cursurile pe care le-a urmat după anii de studenţie au făcut ca în timp să fie apreciată între colegii de breaslă, ea ajungând să ocupe, timp de un an,  şi scaunul de director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui.

Se consideră duhovnicul pacienţilor săi

La venirea sa în Vaslui, ea s-a angajat la un dispensar în urma unui concurs pe post. De atunci, a avut grijă de mii de pacienţi, mai ales de prichindei, mulţi dintre ei ajungând acum să fie părinţi la rândul lor. Dincolo de meserie, Mioara Daşcău a ajuns să fie şi pritenul multor vasluieni, ba chiar duhovnicul lor. „Pentru oameni, în general, orice boală înseamnă suferinţă. Tocmai de aceea, eu nu am făcut niciodată diferenţa dintre cei cu adevărat bolnavi şi cei care se credeau bolnavi. Am încercat să le vorbesc ca unui prieten, să le fiu ca şi o a doua mamă pentru unii dintre ei. Am considerat că fac parte din familiile lor şi le-am spus tuturor că mă pot suna oricând şi oriunde", a mai spus medicul.

Nu acceptă şpaga

Deşi este foarte apreciată de pacienţi, Mioara Daşcău recunoaşte plină de modestie că meritele nu sunt doar ale ei. Nu concepe activitatea de la cabinet fără ajutorul asistentelor ei pe care le consideră „cele mai grozave". De asemenea, nu pierde nici o ocazie de a participa la manifestări ştiinţifice sau la congrese pe teme medicale, tocmai pentru a fi pusă la punct cu noile descoperiri şi progrese din medicină. În ceea ce priveşte şpaga din spitale, Mioara Daşcău se delcară un inamic al acestui fenomen, pe care îl înţelege pe de altă parte. „Medicii noştri sunt tentaţi să ia aceste atenţii materiale din cauza subfinanţării din sistem, dar asta nu înseamnă că sunt de acord cu aşa ceva. Când vor fi şi în România salarii la fel de mari ca în afară şi condiţii de lucru ca în afară sunt convinsă că nici în România nu se va mai vorbi despre şpagă", ne-a mai spus doctorul.

Mioara Daşcău s-a născut la Bârlad, este căsătorită şi are doi copii.

„Vreau să felicit ziarul Adevărul pentru această iniţiativă. De asemenea, vreau să le mulţumesc cititorilor pentru că m-au votat şi, tocmai de aceea, vreau să le promit că mă voi strădui şi mai mult să nu-i dezamăgesc"- Mioara Daşcău.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite